TIPS & PANDUAN SURIBISNES (WAHM & SOHO)

Friday, 14 September 2018

PERGI TANPA PESAN...

9:30:00 am 0
PERGI TANPA PESAN...


Pagi ni buka je whatsapp, terima whatsapp yang sedih sangat dari husband ummi. Ada accident kat lebuh raya KESAS masa dia on the way ke tempat kerja. Husband ummi antara yang awal sampai.

So dia berhenti untuk jaga trafik. Sementara tu ada rider yang lain pergi dapatkan mangsa. Masa tu ambulans dan polis belum sampai lagi. 

Husband ummi kata masa dia sampai, mangsa kemalangan tu masih bernyawa. Maybe dah nazak. Tak lama lepas tu arwah meninggal. Allahhh.

Lagi sedih bila husband Ummi kata berterabur nasi lemak dalam raga motor arwah. Allah... Sedih sangat.

Kemalangan ni berpunca daripada mangsa terlanggar belakang kereta rosak yang berhenti di tepi highway KESAS. Akibat daripada perlanggaran tu arwah melambung dan jatuh ke kiri jalan. Ada sebuah kereta Alza gagal mengelak dan terus langgar dan gilis mangsa. Allah.. Allah..

Daripada Fb, Ummi dapat tau arwah orang Telok Panglima Garang. Telah berkahwin dan ada seorang anak. Semoga keluarga arwah redho dan tabah hadapi dugaan ni.

Arwah pergi pada pagi hari Jumaat dan dalam perjalanan ke tempat kerja. Semoga Allah SWT kurniakan syahid untuk arwah. Aamiin ya rab.

Tu pengakhiran hidup arwah. 

Hidup kita?

Dah bersedia?

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati......




SALAM MAAL HIJRAH

3:47:00 am 0
SALAM MAAL HIJRAH
Assalamualaikum. Hai korang :)

Tqvm yang sudi singgah blog Ummi. Seriously appreciated korang. Ermmm belum terlambat rasanya nak wish korang salam maal hijrah!




Awal pagi ni la pun nak menulis kat blog ni jap sementara anak-anak dah beradu.

So tahun ni apa yang korang azam nak hijrah? Ummi seriously banyak sangat  perubahan yang kena buat dalam hidup.

Memang kalau listkan memang tak habis. Tapi just ambil 3 yang priority la kan. Perubahan dalam life kehidupan as a muslim, sebagai seorang anak, isteri dan juga ibu. Banyak yang kena perbaiki. Banyak lemahnya. Kalau difikirkan sedih pulak. Uwaaaa.

Lepas tu perubahan dalam bisnes dan financial. Dalam bisnes je dah berapa kali tukar bisnes. Ada macam-macam sebab. Kalau listkan pun tak habis rasanya. So cari cari cari lagi selagi belum jumpa. Tapi rasanya inshaAllah tahun ni or tahun depan tanak tukar bisnes dahhhh. 

Korang tolong doakan ye. Bila kita start bisnes baru. Kita kena start all over again tau. Seriously penatttt. 

So jom sesama kita berdoa semoga 1 Muharram yang lepas menjadikan titik permulaan untuk kita lebih baik dari tahun sebelumnya. InshaAllah. Aamiinnnn.




Abu Hurairah r.a berkata;
"Setiap kali datangnya tahun baru membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umurku, semakin dekatnya ajalku, semakin tipisnya waktu pengampunan Allah terhadapku, semakin dekatnya hari perhitunganku."

So ok korang, jumpa lagi di next entri inshaAllah ;)

Friday, 31 August 2018

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61

3:19:00 pm 0
Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61
Sayangi Malaysiaku. 

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61. 

Ini kita punya.



Wednesday, 25 April 2018

PENCETUS SEMANGAT SURI KELUARGA

1:20:00 pm 0
PENCETUS SEMANGAT  SURI KELUARGA
Anda suri rumah?

Anda suri berniaga?

Anda suri bekerjaya?

Siapapun anda, anda lah suri keluarga. 

Pasti ada masanya sangat memerlukan suntikan semangat untuk meneruskan hari-hari mendatang kan?

Ramai di kalangan surirumah dan bakal surirumah yang termenung mengenangkan cabaran-cabaran yang bakal mereka tempuhi dalam menjalani hidup tanpa pendapatan tetap. Lebih-lebih lagi zaman serba berbayar sekarang ni.

Ramai di antara surirumah mula menjalankan perniagaan dan berusaha mencari pendapatan.

Malahan sudah terlalu ramai surirumah yang telah berjaya dalam perniagaan dan hidup senang, bahkan ada yang lebih senang dari orang yang berpendapatan tetap. 

Namun begitu, tak kurang juga yang sering dirundung kebimbangan tentang rezeki. Tak tahu bagaimana mahu bermula, buntu dan juga rasa keseorangan. 
.
Jangan bersedih sayang, anda tidak keseorangan. Mari baca kisah-kisah keajaiban rezeki yang dikongsikan dengan ikhlas oleh para suri dari pengalaman sendiri.  Diharapkan dapat  menjadi inspirasi untuk semua wanita di luar sana, siapa pun anda.

Dari suri kepada suri.  



Jom share post ini. Mana tahu, jika bukan anda, ada suri lain yang memerlukan semangat dan inspirasi untuk terus melangkah gagah menjadi tonggak keluarga bahagia, in shaa Allah.

Teruja ingin memiliki Buku Rezeki Luar Biasa Suri Rumah ini? BOLEH WA www.wasap.my/60184673225


Wednesday, 11 April 2018

3 Tips Bisnes untuk Newbie

9:48:00 pm 0
3 Tips Bisnes untuk Newbie
Assalamualaikum uolls. Sihat ke? Alhamdulillah Kak Jiha sihat jeeee. Hopefully uools yang singgah blog Kak Jiha ni pun sihat hendaknya.

Ok hari ni Kak Jiha nak share 3 tips bisnes untuk newbie. Err ada newbie ke kat ssini?

Haaa sebelum tu thanks tau uools yang sudi singgah blog Kak Jiha ni. InshaAllah dari masa ke semasa Kak Jiha akan update blog ni. Share info-info yang bermanfaat especially untuk ibu / surirumah / atau sesapa je yang baru nak terjebak dengan bisnes online ni. Haaa so oulls rerajin la singgah blog Kak Jiha ni tau. Hiks.

So berbalik kepada 3 tips bisnes untuk newbie. Haaa sebagai newbie ni kite pepaham la sangat kannnn. Manaaaa la nak cekau modal bebanyak. kate newbie, mesti la baru bertatih dalam dunia bisnes ni. Nak-nak lagi kalau yang buat produk sendiri. Fuhhhh. Lain game nye tuhh.

So jejoms baca 3 tips bisnes untuk newbie.

#1 Mula dengan apa yang ada

Haaa uolls pernah tak atau selalu tak rasa macam nak mula jual satu-satu produk tu. Ada je rasa nak bertangguh tu datang. Ermmm mesti ada kan? kan? Rasa nak tunggu packaging cantik dulu laa, rasa nak tunggu sticker dulu laa, rasa nak tunggu kotak cun dulu laa. Tunggu itu. Tunggu ini. Memacam yang ditunggu nyeeee. Ish ish ish... Ada-ada je kannn. 

Haaa untuk nubis kubis, mehhh sini Kak Jiha nak pesan sikit. Sebab Kak Jiha dulu pun cenggitu jugak. Nak tunggu perfect dulu baaaru nak mula. Haaa almaklum la si perfeksionis, Heee.

Sebenarnya kannn bila kita duk tunggu-tunggu ni buat rugi masa je tau. Ye la kan duk tunggu itu. Tunggu ini. Last-last tak bergerak. Takde tindakan pun. Kannn dah rugi masa tu.

Produk tak jadi DUIT kalau kita tak mula menjual. Tak payah la nak jadi si perfeksionis sesangat. Jual je dulu. Lepas tu kita slowly upgrade kemudian. Bila dah maju sikit. Baaaaru la upgrade kotak dan yang lelain.

Haaaa cenggitu.


#2 Jual Produk Orang

Haaa ni yang paaaaling mudah. Orang kata play safe gittuh. Kalau dah takde modal. Buat je la Dropship. Dropship? Apa pulak binatang nye tu? Kalau uools tak tau apa tu Dropship sesila la baca entri Dropship nanti. Nanti Kak Jiha share dengan uoolls hokay.

Kak Jiha dodulu pun mula dengan jual produk orang. Sampai sekarang pun Kak Jiha masih jual produk orang. Senang sebenarnya jual produk orang ni. Uoolss dah tak payah sakit kepala fikir production, marketing untuk awareness dan lelain.

Yang penting rajin je. Rajin bagitau orang yang kita ni menjual. Rajin promote. Update Fb, Update Ig. Update la memana pun. Yang penting orang tau awak menjual. Kalau awak dah spesis PEMALAS. Iklan sehari dah harap kaya raya order masuk bertimbun. Takde orang order mula la GIVAP. Duk salahkan orang sana, salah sini. Salahkan produk.

Errr.. sorry la ye. Better awak lupakan saja la ye nak berbisnes online ni. Heee.


#3 Kena Keep Promo! Promo! Promo! 

Haaa bila dah menjual. Mesti la kena promote kan. Iklan kan produk yang uools jual. Kalau tak cam mana orang nak tau yang awak tu menjual. Haaa gittuh.

So rerajin la promote hokay. Jangan MALAS. Allergic betul Kak Jiha dengan orang yang MALAS ni. Ye la. Biasanya orang yang MALAS ni baaaanyak sangat ALASAN dia.

Ye la awak, Kak Jiha ni tak la kata Kak Jiha ni RAJIN memanjang. Malas tu datang jugak menjengah. Tapi nak buat cam mana kannn. Dah kita ni bekerja sendiri. Kena la meRAJINkan diri. Kalau tak sapa nak bagi gaji oiiii. Haaa camtu la kisahnyeee. Hiks. So rerajin promote tau sesaiyang semua.

Haaa tapi bila uolls dah promote, jangan le memanjang hardsell kat kedai online uolls tu. Orang rimas tau tak. Nanti mula la uolls tanya,"Awatlaaa orang tak beli produk aku ni? Padahal sedap tak hingat dahh. Produk kemain best tak hengat. Produk hot kotttt." 

Haaa sapa cam ni? Ngaku cepat. Heee. Cam ginila Kak Jiha rasa dulu. Tapi tu dulu la. Sebab apa? Sebab kita duk la hardsell memanjang setiap jam. Lelagi kat FB personal kita. Paaaatut laa tak laku. Meluat orang nak beli agaknya. Heee. Tapi kalau uollls menjual kat instagram. Its ok. Hardsell la ikut suka. Takda sapa nak marah aihhh.

So kalau uoools pilih berniaga di fb personal, buatla sedikit copywriting. Cerita la kebaikan produk uoolsss jual tu. Apa kelainannya? Apa keunikannya? Baru la orang dok pm bertalu-talu. Percayalah. Tak caya? Cuba la dulu.

Emmm ok la uoolls. Cukup la 3 tips bisnes untuk newbie. Apply dulu 3 tips ni. Nanti Kak Jiha tulis pepanjang ada ke yang nak baca ni oiiiii. Nak tahu lagi tak?Haaa kalau uolls nak tau lagi tips bisnes jangan lupa singgah la blog ni lagi hokay.

Jangan lupa pakat SHARE kat kengkawan yang baru nak mulakan bisnes tau. Ok uollsss sehingga berjumpa lagi di next entri. Tata titi tutu.

Lefff,
Kak Jiha

Tuesday, 27 March 2018

HALATUJU BISNES

11:51:00 pm 0
HALATUJU BISNES
Assalamualaikum semua. Hai uollss. Lama nya Kak Jiha tak update blog. Actually Kak Jiha baru je balik Bengkel eUsahawan last weekend. Alhamdulillah program tu macam refreshing program. Memang cover yang basic dan sesuai untuk beginner.

So, lepas attend kursus tu kita sebagai usahawan memang kena fikir juga kemana kita nak bawa bisnes kita ni. Apakah halatuju bisnes kita? Apakah planning bisnes kita untuk tahun 2018 ni. Kannn?


Ni semua soalan-soalan "wake up call" untuk bisnes kite semua. Kalau belum fikir, boleh la ambil masa sikit untuk duduk sekejap berfikir sejenak. Kalau yang dah siap tu (sini mesti ramai otai bisnes kannn). Tahniah diucapkan.

Ini ada sedikit nota sebelum tidur untuk dibawa masuk ke dalam mimpi uollsss semua malam ni. Hihihi :)

1. Usahawan wajar tahu STRATEGI BISNES. Tahu ke mana arah tuju perniagaan. 

2. Apabila tidak tahu arah tuju, usahawan akan cuba apa sahaja yang belum tentu untuk mengukuhkan perniagaan.

3. Apabila asyik cuba itu dan ini, lari ke sana ke mari, masuk seminar setiap minggu, bagaimana usahawan mahu memimpin orang lain dalam perniagaan mereka. 

4. Tentukan halatuju perniagaan terlebih dahulu.

5. Lepas itu kayuh dan dayung lah. Dayung sampai ke seberang.


Haaa ni antara perkongsian STRATEGI BISNES daripada Dato Roslan. Semoga bermanfaat untuk semua.

Lots of luv,
Kak Jiha 

KONSISTEN

11:39:00 pm 0
KONSISTEN
Anthony robbin pernah tulis dalam buku dia, "Jika seseorang ingin meraih kejayaan yang besar, dia mampu melakukan tindakan-tindakan yang konsisten. Bukan tindakan sesaat yang mampu mengubah hidup kita tetapi tindakan-tindakan yang konsistenlah yang akhirnya mengubah hidup kita.

Jadi jom semua, KONSISTEN !

Saturday, 24 March 2018

Kelas eUsahawan, Cyberjaya

1:30:00 pm 0
Kelas eUsahawan, Cyberjaya
Assalamualaikum. Hai uoolllss. 

Tengah buat apa tu? Selamat berhujung minggu.

Haaa hari ni Kak Jiha pergi menuntut ilmu. Alhamdulillahhh ber ME-TIME gittuh. Thanks to En Hubby jagakan anak-anak. Lefff u. Heeee.😘

Fuhhh dugaan betul gi menuntut ilmu kali ni. Mana tak nye uollssss, aircond tadek awaaaa. Bermandi peluh la kitorang kat sini. 


Tapi. Tapi. Tapi...

Kerana ilmu yang tak ternilai lagi FREE ni.

Haaa Kak Jiha ulang, BENGKEL ni FREE hokay. So tak kesah la berpanas ke bermandi peluh ku redahi jugak. Nasibbbbb la ada pepium De'Xandra #CHALEUR teman setia. Sentiasa ada menemani untuk sentiasa wangi. Haaaa gittewww.😍




Ehhh uolls yang berminat nak join BENGKEL eUsahawan MDEC ni jangan lupa daftar kelas online kat link ni hokay bit.ly/SalwaEU2018

Next class 31 Mac 2018 di Cyberjaya. Daftar cepat tau. Untuk 40 peserta terawal saje. Banyak manfaat join kelas ni. InshaAllah berbaloi-baloi.

Lefff,
Kak Jiha
Cyberjaya

Thursday, 22 March 2018

Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong

2:50:00 am 0
Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong
Alhamdulillah semalam buku ni sampai. Semalam jugak berjaya habiskan bacaan. Buku yang ditulis ringkas so memang cepat je habis baca.



Pas anak-anak tido je. Cecepat ber ME-TIME dengan buku ni. Itu je la masa yang ada untuk kerja-kerja yang perlukan fokus lebih. Cabaran sungguh nak baca buku apalagi nak dengar video-video kelas online.

Fuhhhh memacam cabaran dengan anak kecik ni 


So mak mak kena la korban masa sikit.

Alhamdulillah best baca buku ni. Best sebab Puan Diena Wong share pahit manis dunia bisnes. Halangan dan cabaran dunia bisnes. Naik turun dunia bisnes. Sepak terajang dunia bisnes. Pengorbanan dalam bisnes.

Bisnes buka promote sehari dua terus dapat customer. Bisnes bukan promote sehari dua, goyang kaki tunggu order menimbum. Bukan bukan bukan. Pendek kate bukan senang nak senang. Kalau senang semua orang dah jutawan dikkk 


Semoga kite semua terus berusaha, kipidap and dongibab 


Friday, 16 February 2018

Happy Holiday

3:11:00 pm 0
Happy Holiday


Selamat bercuti semua. Ada yang ambil peluang balik bercuti ke kampung halaman?
Hati-hati di jalanraya ye untuk yang balik ke kampung halaman. Ingat orang yang tersayang hokay!

Wednesday, 14 February 2018

Menjemput rezeki

7:46:00 am 0
Menjemput rezeki

Islam tidak melarang umatnya membina kekayaan selagi ianya diperoleh dengan cara yang halal dan mulia.

Maka itulah, ramai para sahabat yang kaya seperti Abu Bakar As-Siddiq, Saidina Umar Al-Khattab, Abdul Rahman Bin Auf, Mush'ab Bin Umair, Uthman Bin Affan dan ramai lagi.

Selamat menjemput rezeki.

Jom dhuha :)

Catatan suri,
Kak Jiha

Motivasi pagi

7:42:00 am 0
Motivasi pagi

Kak Jiha suka berpegang pada 3 Kunci KEJAYAAN ni.

Kata-kata ni biasa kita dengar. Tapi maybe ada yang tak pernah dengar juga. So Kak Jiha nak share kat sini untuk semua.

Pertama

❤️Man Jadda Wa Jadda iaitu Siapa yang bersungguh-sungguh dia akan berjaya

Kedua

❤️ Man Shobaro Zafiro iaitu Siapa yang bersabar akan peroleh untung

Dan ketiga

❤️ Man Saro Darbi Ala Washola  iaitu Siapa yang berjalan di jalan-Nya akan sampai.

Ok semoga hari kita hari ni lebih baik daripada semalam inshaAllah aamiin :)

Catatan Suri,
Kak Jiha

Tuesday, 13 February 2018

Salam subuh !

6:19:00 am 0
Salam subuh !

Apa pun impian awak, siap sediakan diri untuk mencapainya. Apa pun motif kebangkitan awak, PERCAYA yang awak akan BERJAYA.

Kalau bukan sekarang, bila?

Salam Subuh ! :)