Monday, 3 August 2020

27.1.2018

#AuraEmas 

1 GRAM EMAS LANGKAH KEJAYAAN.

Kalau nak cerita beli emas 1 kilogram terus, memang selamanya kita tak akan dapat beli. Tapi kalau cerita #1gram1bulan, insyaAllah semua akan mampu untuk beli.

Di Public Gold, gold bar 1 gram memang item paling laris kerana ia mampu milik. Ada 2 cara untuk mendapatkan gold bar 1 gram :

1 - Beli secara cash and carry di mana-mana cawangan Public Gold pilihan anda dengan harga runcit RM250.
Dan masa nak beli dibranch tu bagitahu nama KAK INA PG034720 sebagai introducer nya ya.

2 - Beli melalui Gold Accumulation Program (GAP) dengan harga jauh lebih murah (jimat sekitar RM50 setiap gram). Hari ni RM193

Saya CADANGKAN guna kaedah kedua iaitu beli melalui GAP. Ia sangat sesuai untuk yang berbajet kecil atau ada isu keselamatan jika menyimpannya sendiri di rumah.

Selain itu, banyak lagi kelebihan yang anda akan nikmati :

1 -  Harga per gram yang lebih murah tanpa kos tambahan seperti yuran dan sebagainya.

2 -  Sangat baik untuk yang berpendapatan rendah untuk nak memulakannya. Kita boleh kumpul sikit -sikit. Jika nak beli 100gram seketui memang kita tak mampu kan.. Jadi kita kumpul sikit -sikit sampai mencapai target 100gram.

3 -  Fleksibiliti dari sudut nak Public Gold simpankan atau pemilik nak simpan sendiri.

4 -  Jika Public Gold simpankan, tiada upah simpan dikenakan.

5 -  Jika nak keluarkan, hanya bayar gold premium yang minimum bergantung kepada item. Makin besar item, makin murah gold premium per gram.

6 -  Fleksibiliti dari sudut item apa yang nak dikeluarkan. Boleh dalam bentuk gold bar mahupun dinar.

7 -  Boleh dikeluarkan item emasnya di mana-mana cawangan Public Gold di seluruh negara, Singapura atau Indonesia.

8 -  Bagi yang tidak mahu langsung mengambil keluar emas miliknya (mungkin tinggal di luar negara atau jauh dari lokasi cawangan) dan ingin terus menjual, boleh terus buat arahan secara atas talian.

9 -  Terbaik untuk orang yang jenis lalai.. atau suka letak merata barang -barangnya.

Tidak keterlaluan jika saya katakan, GAP adalah pilihan paling baik, bijak, mudah dan selamat dalam pasaran sekarang untuk memiliki emas.

Jadi untuk sesiapa yang berminat , boleh klik di bawah ni.

Tuesday, 14 July 2020

MENGAPA SIMPAN EMAS?



1. Sebenarnya simpan emas sama saja dengan kita buat simpanan wang dalam akaun bank. Bezanya kita simpan dalam bentuk aset emas fizikal. 

Dalam bank kita simpan dalam bentuk kertas iaitu wang fiat.


2. Wang kertas tak dapat kekalkan kuasa beli. Setiap tahun nilainya merosot disebabkan inflasi. Mudah kalau nak faham, nilai RM50 hari ini dengan 10 tahun lepas tak sama untuk beli barang kerana nilai duit jatuh. 

5 tahun akan datang pun kita tahu, nilainya akan tetap jatuh. Setuju bukan?


3. Emas pula memang ada turun naik harga, tapi dalam jangka masa panjang nilainya semakin tinggi. 

Harga emas mahal setiap tahun. Hari ni kita cakap emas pada tahun 2000 murah sebab masa itu baru RM35 segram. 

Hakikatnya masa tu, kita pun cakap harga emas mahal. Haha.

Jadi, simpanlah sebahagian portfolio simpanan anda dalam bentuk emas fizikal.

#UmmiPublicGold

Monday, 13 July 2020

PAKSA DIRI BUAT SIMPANAN


Zaman sekarang kita dah tak boleh tunggu lebihan pendapatan kita, baru nak menyimpan.

Tapi kita KENA PAKSA DIRI UNTUK BUAT SIMPANAN.

Emmm... Tapi macam mana?

OK cara paling mudah cukup sekadar paksa diri untuk buat simpanan 1 gram emas sebulan dan lupakan.

Yang paling penting kita kena disiplinkan diri secara istiqamah untuk menabung emas.

Tapi...

Kenapa emas? Kenapa tak menabung duit je?

Haaa.. Bukan tak nak bagi menabung duit. Tapi selalunya yang menabung duit PASTI AKAN GAGAL.

Kenapa? Sebabnya memang di awal bulan kita akan menabung RM200 tapi bila pertengahan bulan pasti akan keluarkan RM150. Betul tak?

Bila kita menabung duit. Duit mudah sangat bocor. Tapi lain bila kia menabung emas. Emas susah hendak bocor dan emas mengekalkan nilainya sepanjang zaman. Haaa best kannn?

Macam mana cara mudah untuk menabung emas 1 gram sebulan?

Mudah je! 

Kita boleh mula buat tabungan melalui GAP-AKAUN SIMPANAN EMAS. Paksa diri bermula sekarang SIMPAN DULU BARU BELANJA. Cukup sekadar sebulan 1 gram secara istiqamah dan LUPAKAN.

Selepas 5 tahun mesti awak-awak yang dah mula menyimpan sekarang akan rasa bahagiaaaa dan sangat menghargainya.

Takpercaya?

Cubalah!

Nak tahu lebih tentang GAP? 

Psssstt... Hargailah titik peluh kita dengan mula menyimpan walaupun sedikit untuk masa depan kita.

#UmmiPublicGold

Sunday, 12 July 2020

EPP DAPAT DISIPLINKAN DIRI UNTUK MENYIMPAN EMAS


Public Gold ada kaedah pembelian emas secara Easy Payment Purchase (EPP). Secara mudahnya, ia merupakan pembelian emas secara ansuran yang patuh syariah.






Kaedah EPP ni bermanfaat bagi sesiapa yang nak DISIPLINKAN DIRI menyimpan emas. Kaedah ini juga secara tak langsung memberi komitmen kepada kita untuk PAKSA diri sendiri membuat bayaran emas yang telah kita tempah setiap bulan.



























Setelah habis bayar ansuran selama 4 bulan atau 10 bulan, barulah kita dapat emas yang dibeli. Kaedah EPP ini merupakan kaedah yang terbaik untuk sesiapa yang susah disiplin menyimpan melalui kaedah GAP. 





Sebab kalau kita guna kaedah GAP kita masih tak dipaksa menyimpan secara komited atau berdisiplin. Tapi dengan menggunakan kaedah EPP kita dipaksa.
Kadang-kadang kita mudah untuk bayar hutang tapi susah untuk buat simpanan. Kan?







Kaedah EPP ini juga seolah-olah kita beli emas pada masa depan dengan harga hari ini. Kita lock harga emas tersebut.





PUBLIC GOLD SESUAI UNTUK SEMUA LAPISAN UMUR DAN SEMUA GOLONGAN. 
Untuk mula simpanan emas, pilih je kaedah yang sesuai dan mengikut kemampuan kita.






#UmmiPublicGold

Friday, 14 September 2018

PERGI TANPA PESAN...



Pagi ni buka je whatsapp, terima whatsapp yang sedih sangat dari husband ummi. Ada accident kat lebuh raya KESAS masa dia on the way ke tempat kerja. Husband ummi antara yang awal sampai.

So dia berhenti untuk jaga trafik. Sementara tu ada rider yang lain pergi dapatkan mangsa. Masa tu ambulans dan polis belum sampai lagi. 

Husband ummi kata masa dia sampai, mangsa kemalangan tu masih bernyawa. Maybe dah nazak. Tak lama lepas tu arwah meninggal. Allahhh.

Lagi sedih bila husband Ummi kata berterabur nasi lemak dalam raga motor arwah. Allah... Sedih sangat.

Kemalangan ni berpunca daripada mangsa terlanggar belakang kereta rosak yang berhenti di tepi highway KESAS. Akibat daripada perlanggaran tu arwah melambung dan jatuh ke kiri jalan. Ada sebuah kereta Alza gagal mengelak dan terus langgar dan gilis mangsa. Allah.. Allah..

Daripada Fb, Ummi dapat tau arwah orang Telok Panglima Garang. Telah berkahwin dan ada seorang anak. Semoga keluarga arwah redho dan tabah hadapi dugaan ni.

Arwah pergi pada pagi hari Jumaat dan dalam perjalanan ke tempat kerja. Semoga Allah SWT kurniakan syahid untuk arwah. Aamiin ya rab.

Tu pengakhiran hidup arwah. 

Hidup kita?

Dah bersedia?

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati......




Wednesday, 25 April 2018

PENCETUS SEMANGAT SURI KELUARGA

Anda suri rumah?

Anda suri berniaga?

Anda suri bekerjaya?

Siapapun anda, anda lah suri keluarga. 

Pasti ada masanya sangat memerlukan suntikan semangat untuk meneruskan hari-hari mendatang kan?

Ramai di kalangan surirumah dan bakal surirumah yang termenung mengenangkan cabaran-cabaran yang bakal mereka tempuhi dalam menjalani hidup tanpa pendapatan tetap. Lebih-lebih lagi zaman serba berbayar sekarang ni.

Ramai di antara surirumah mula menjalankan perniagaan dan berusaha mencari pendapatan.

Malahan sudah terlalu ramai surirumah yang telah berjaya dalam perniagaan dan hidup senang, bahkan ada yang lebih senang dari orang yang berpendapatan tetap. 

Namun begitu, tak kurang juga yang sering dirundung kebimbangan tentang rezeki. Tak tahu bagaimana mahu bermula, buntu dan juga rasa keseorangan. 
.
Jangan bersedih sayang, anda tidak keseorangan. Mari baca kisah-kisah keajaiban rezeki yang dikongsikan dengan ikhlas oleh para suri dari pengalaman sendiri.  Diharapkan dapat  menjadi inspirasi untuk semua wanita di luar sana, siapa pun anda.

Dari suri kepada suri.  



Jom share post ini. Mana tahu, jika bukan anda, ada suri lain yang memerlukan semangat dan inspirasi untuk terus melangkah gagah menjadi tonggak keluarga bahagia, in shaa Allah.

Teruja ingin memiliki Buku Rezeki Luar Biasa Suri Rumah ini? BOLEH WA www.wasap.my/60184673225


Wednesday, 11 April 2018

3 Tips Bisnes untuk Newbie

Assalamualaikum uolls. Sihat ke? Alhamdulillah Kak Jiha sihat jeeee. Hopefully uools yang singgah blog Kak Jiha ni pun sihat hendaknya.

Ok hari ni Kak Jiha nak share 3 tips bisnes untuk newbie. Err ada newbie ke kat ssini?

Haaa sebelum tu thanks tau uools yang sudi singgah blog Kak Jiha ni. InshaAllah dari masa ke semasa Kak Jiha akan update blog ni. Share info-info yang bermanfaat especially untuk ibu / surirumah / atau sesapa je yang baru nak terjebak dengan bisnes online ni. Haaa so oulls rerajin la singgah blog Kak Jiha ni tau. Hiks.

So berbalik kepada 3 tips bisnes untuk newbie. Haaa sebagai newbie ni kite pepaham la sangat kannnn. Manaaaa la nak cekau modal bebanyak. kate newbie, mesti la baru bertatih dalam dunia bisnes ni. Nak-nak lagi kalau yang buat produk sendiri. Fuhhhh. Lain game nye tuhh.

So jejoms baca 3 tips bisnes untuk newbie.

#1 Mula dengan apa yang ada

Haaa uolls pernah tak atau selalu tak rasa macam nak mula jual satu-satu produk tu. Ada je rasa nak bertangguh tu datang. Ermmm mesti ada kan? kan? Rasa nak tunggu packaging cantik dulu laa, rasa nak tunggu sticker dulu laa, rasa nak tunggu kotak cun dulu laa. Tunggu itu. Tunggu ini. Memacam yang ditunggu nyeeee. Ish ish ish... Ada-ada je kannn. 

Haaa untuk nubis kubis, mehhh sini Kak Jiha nak pesan sikit. Sebab Kak Jiha dulu pun cenggitu jugak. Nak tunggu perfect dulu baaaru nak mula. Haaa almaklum la si perfeksionis, Heee.

Sebenarnya kannn bila kita duk tunggu-tunggu ni buat rugi masa je tau. Ye la kan duk tunggu itu. Tunggu ini. Last-last tak bergerak. Takde tindakan pun. Kannn dah rugi masa tu.

Produk tak jadi DUIT kalau kita tak mula menjual. Tak payah la nak jadi si perfeksionis sesangat. Jual je dulu. Lepas tu kita slowly upgrade kemudian. Bila dah maju sikit. Baaaaru la upgrade kotak dan yang lelain.

Haaaa cenggitu.


#2 Jual Produk Orang

Haaa ni yang paaaaling mudah. Orang kata play safe gittuh. Kalau dah takde modal. Buat je la Dropship. Dropship? Apa pulak binatang nye tu? Kalau uools tak tau apa tu Dropship sesila la baca entri Dropship nanti. Nanti Kak Jiha share dengan uoolls hokay.

Kak Jiha dodulu pun mula dengan jual produk orang. Sampai sekarang pun Kak Jiha masih jual produk orang. Senang sebenarnya jual produk orang ni. Uoolss dah tak payah sakit kepala fikir production, marketing untuk awareness dan lelain.

Yang penting rajin je. Rajin bagitau orang yang kita ni menjual. Rajin promote. Update Fb, Update Ig. Update la memana pun. Yang penting orang tau awak menjual. Kalau awak dah spesis PEMALAS. Iklan sehari dah harap kaya raya order masuk bertimbun. Takde orang order mula la GIVAP. Duk salahkan orang sana, salah sini. Salahkan produk.

Errr.. sorry la ye. Better awak lupakan saja la ye nak berbisnes online ni. Heee.


#3 Kena Keep Promo! Promo! Promo! 

Haaa bila dah menjual. Mesti la kena promote kan. Iklan kan produk yang uools jual. Kalau tak cam mana orang nak tau yang awak tu menjual. Haaa gittuh.

So rerajin la promote hokay. Jangan MALAS. Allergic betul Kak Jiha dengan orang yang MALAS ni. Ye la. Biasanya orang yang MALAS ni baaaanyak sangat ALASAN dia.

Ye la awak, Kak Jiha ni tak la kata Kak Jiha ni RAJIN memanjang. Malas tu datang jugak menjengah. Tapi nak buat cam mana kannn. Dah kita ni bekerja sendiri. Kena la meRAJINkan diri. Kalau tak sapa nak bagi gaji oiiii. Haaa camtu la kisahnyeee. Hiks. So rerajin promote tau sesaiyang semua.

Haaa tapi bila uolls dah promote, jangan le memanjang hardsell kat kedai online uolls tu. Orang rimas tau tak. Nanti mula la uolls tanya,"Awatlaaa orang tak beli produk aku ni? Padahal sedap tak hingat dahh. Produk kemain best tak hengat. Produk hot kotttt." 

Haaa sapa cam ni? Ngaku cepat. Heee. Cam ginila Kak Jiha rasa dulu. Tapi tu dulu la. Sebab apa? Sebab kita duk la hardsell memanjang setiap jam. Lelagi kat FB personal kita. Paaaatut laa tak laku. Meluat orang nak beli agaknya. Heee. Tapi kalau uollls menjual kat instagram. Its ok. Hardsell la ikut suka. Takda sapa nak marah aihhh.

So kalau uoools pilih berniaga di fb personal, buatla sedikit copywriting. Cerita la kebaikan produk uoolsss jual tu. Apa kelainannya? Apa keunikannya? Baru la orang dok pm bertalu-talu. Percayalah. Tak caya? Cuba la dulu.

Emmm ok la uoolls. Cukup la 3 tips bisnes untuk newbie. Apply dulu 3 tips ni. Nanti Kak Jiha tulis pepanjang ada ke yang nak baca ni oiiiii. Nak tahu lagi tak?Haaa kalau uolls nak tau lagi tips bisnes jangan lupa singgah la blog ni lagi hokay.

Jangan lupa pakat SHARE kat kengkawan yang baru nak mulakan bisnes tau. Ok uollsss sehingga berjumpa lagi di next entri. Tata titi tutu.

Lefff,
Kak Jiha

Tuesday, 27 March 2018

HALATUJU BISNES

Assalamualaikum semua. Hai uollss. Lama nya Kak Jiha tak update blog. Actually Kak Jiha baru je balik Bengkel eUsahawan last weekend. Alhamdulillah program tu macam refreshing program. Memang cover yang basic dan sesuai untuk beginner.

So, lepas attend kursus tu kita sebagai usahawan memang kena fikir juga kemana kita nak bawa bisnes kita ni. Apakah halatuju bisnes kita? Apakah planning bisnes kita untuk tahun 2018 ni. Kannn?


Ni semua soalan-soalan "wake up call" untuk bisnes kite semua. Kalau belum fikir, boleh la ambil masa sikit untuk duduk sekejap berfikir sejenak. Kalau yang dah siap tu (sini mesti ramai otai bisnes kannn). Tahniah diucapkan.

Ini ada sedikit nota sebelum tidur untuk dibawa masuk ke dalam mimpi uollsss semua malam ni. Hihihi :)

1. Usahawan wajar tahu STRATEGI BISNES. Tahu ke mana arah tuju perniagaan. 

2. Apabila tidak tahu arah tuju, usahawan akan cuba apa sahaja yang belum tentu untuk mengukuhkan perniagaan.

3. Apabila asyik cuba itu dan ini, lari ke sana ke mari, masuk seminar setiap minggu, bagaimana usahawan mahu memimpin orang lain dalam perniagaan mereka. 

4. Tentukan halatuju perniagaan terlebih dahulu.

5. Lepas itu kayuh dan dayung lah. Dayung sampai ke seberang.


Haaa ni antara perkongsian STRATEGI BISNES daripada Dato Roslan. Semoga bermanfaat untuk semua.

Lots of luv,
Kak Jiha 

KONSISTEN

Anthony robbin pernah tulis dalam buku dia, "Jika seseorang ingin meraih kejayaan yang besar, dia mampu melakukan tindakan-tindakan yang konsisten. Bukan tindakan sesaat yang mampu mengubah hidup kita tetapi tindakan-tindakan yang konsistenlah yang akhirnya mengubah hidup kita.

Jadi jom semua, KONSISTEN !

Saturday, 24 March 2018

Kelas eUsahawan, Cyberjaya

Assalamualaikum. Hai uoolllss. 

Tengah buat apa tu? Selamat berhujung minggu.

Haaa hari ni Kak Jiha pergi menuntut ilmu. Alhamdulillahhh ber ME-TIME gittuh. Thanks to En Hubby jagakan anak-anak. Lefff u. Heeee.😘

Fuhhh dugaan betul gi menuntut ilmu kali ni. Mana tak nye uollssss, aircond tadek awaaaa. Bermandi peluh la kitorang kat sini. 


Tapi. Tapi. Tapi...

Kerana ilmu yang tak ternilai lagi FREE ni.

Haaa Kak Jiha ulang, BENGKEL ni FREE hokay. So tak kesah la berpanas ke bermandi peluh ku redahi jugak. Nasibbbbb la ada pepium De'Xandra #CHALEUR teman setia. Sentiasa ada menemani untuk sentiasa wangi. Haaaa gittewww.😍




Ehhh uolls yang berminat nak join BENGKEL eUsahawan MDEC ni jangan lupa daftar kelas online kat link ni hokay bit.ly/SalwaEU2018

Next class 31 Mac 2018 di Cyberjaya. Daftar cepat tau. Untuk 40 peserta terawal saje. Banyak manfaat join kelas ni. InshaAllah berbaloi-baloi.

Lefff,
Kak Jiha
Cyberjaya

Thursday, 22 March 2018

Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong

Alhamdulillah semalam buku ni sampai. Semalam jugak berjaya habiskan bacaan. Buku yang ditulis ringkas so memang cepat je habis baca.



Pas anak-anak tido je. Cecepat ber ME-TIME dengan buku ni. Itu je la masa yang ada untuk kerja-kerja yang perlukan fokus lebih. Cabaran sungguh nak baca buku apalagi nak dengar video-video kelas online.

Fuhhhh memacam cabaran dengan anak kecik ni 


So mak mak kena la korban masa sikit.

Alhamdulillah best baca buku ni. Best sebab Puan Diena Wong share pahit manis dunia bisnes. Halangan dan cabaran dunia bisnes. Naik turun dunia bisnes. Sepak terajang dunia bisnes. Pengorbanan dalam bisnes.

Bisnes buka promote sehari dua terus dapat customer. Bisnes bukan promote sehari dua, goyang kaki tunggu order menimbum. Bukan bukan bukan. Pendek kate bukan senang nak senang. Kalau senang semua orang dah jutawan dikkk 


Semoga kite semua terus berusaha, kipidap and dongibab 


Friday, 16 February 2018

Happy Holiday


Selamat bercuti semua. Ada yang ambil peluang balik bercuti ke kampung halaman?
Hati-hati di jalanraya ye untuk yang balik ke kampung halaman. Ingat orang yang tersayang hokay!

Wednesday, 14 February 2018

Menjemput rezeki

Islam tidak melarang umatnya membina kekayaan selagi ianya diperoleh dengan cara yang halal dan mulia.

Maka itulah, ramai para sahabat yang kaya seperti Abu Bakar As-Siddiq, Saidina Umar Al-Khattab, Abdul Rahman Bin Auf, Mush'ab Bin Umair, Uthman Bin Affan dan ramai lagi.

Selamat menjemput rezeki.

Jom dhuha :)

Catatan suri,
Kak Jiha

 

'