TIPS & PANDUAN SURIBISNES (WAHM & SOHO)

Friday, 22 February 2019

7 kebaikan minyak boonga

9:00:00 am 0
7 kebaikan minyak boonga
Minyak boonga memiliki banyak manfaat untuk kulit muka. Formula minyak boonga juga mampu seimbangkan kesegaran alami kulit wajah. 

Ini antara 7 kebaikan minyak boonga selain dari menjadikan mekap tahan lebih lama ;



1) A great-great moisturiser.

Minyak boonga melembapkan kulit dan sesuai untuk kulit kering dan sensitif. Bagi kulit kering dan sensitif, minyak boonga akan bekerja secara efektif jika digabungkan dengan krim wajah.


2) Mengurangi kerutan pada wajah.
Minyak boonga berfungsi menjaga elasticity kulit sehingga usia tua nanti.





3) Sebagai pembersih wajah.
Minyak boonga terbukti mampu membersihkan sisa mekap dan kotoran dengan berkesan. Ia juga tidak menjadikan kulit kering. Awak boleh usap minyak boonga ke kulit muka dan basuh menggunakan kapas.

4) Sebagai makeup primer.
Jika awak ingin mendapatkan hasil riasan wajah dewy-look atau super-glowing. Gunakan minyak boonga sebagai makeup primer dan akhiri dengan alas bedak.



5) Menutup liang pori. 
Minyak boonga tidak menjadikan liang pori tersumbat malahan membersihkan sisa-sisa mekap yang tersumbat di dalam liang pori.

6) Mengecutkan jerawat.
Tea tree leaf oil dalam minyak boonga merupakan salah satu kandungan yang dapat mengecutkan jerawat. Ia juga mengurangkan production minyak yang berlebihan, selain jerawat cepat kering.





7) Membantu produk skincare terserap dengan lebih maximum. 
Anda disaran menggunakan minyak boonga sebelum krim wajah. Ia membantu penyerapan kandungan day cream, night cream dll dengan lebih maximum.

So, ape tunggu lagi? Jom dapatkan minyak boonga sementara stok masih ada.

So korang yang nak cuba, cecepat whatsapp Kak Jiha tau. Stok dah tak banyak.

Boleh masuk meminang kat sini tau http://www.wasap.my/60184673225

InshaAllah soon website Kak Jiha dah nak siap. Tinggal touch up sikit-sikit je lagi. Haaa nanti jemput shopping kat web Kak Jiha wokay.

Lipmatte Aifa Azlan, The Fairytale Princess Collection

3:29:00 am 0
Lipmatte Aifa Azlan, The Fairytale Princess Collection
Siapa dah cuba ke semua code warna lipmatte Aifa Azlan, The Fairytale Princess Collection?

Haaa pening betul kannn nak pilih yang mana satu sebab semua code menarik. 

Any suggestion anyone?


Rugi sangat kalau awak lepaskan lipmatte Aifa Azlan last batch bagi edisi The Fairytale Princess ni. 

Lepas ni dah takde dah tau. 

So korang yang nak cuba, cecepat whatsapp Kak Jiha tau. Stok dah tak banyak.

Boleh masuk meminang kat sini tau http://www.wasap.my/60184673225


InshaAllah soon website Kak Jiha dah nak siap. Tinggal touch up sikit-sikit je lagi. Haaa nanti jemput shopping kat web Kak Jiha tau.

4 WARNA LIPMATTE UNTUK BIBIR GELAP.

2:47:00 am 0
4 WARNA LIPMATTE UNTUK BIBIR GELAP.
Hai korang. Hari ni Kak Jiha nak share 4 warna lipmatte yang sesuai untuk bibir gelap.

Haaa ada certain wanita di luar sana memiliki warna bibir yang gelap dan hitam. 

Kadang-kadang cam susah kan nak pilih warna-warna lipstik atau lipmatte yang sesuai/

Tapi jangan risau tau girls, jika awak seorang yang berkeyakinan tinggi, apa-apa code warna boleh digayakan oleh awak.

Kat sini Kak Jiha berikan tips pemilihan warna lipstick dan lipmatte untuk awak yang bibir gelap.


1. Burgundy atau deep wine
Kelebihan bagi yang memiliki bibir hitam adalah dapat mengenakan lipstik berwarna tegas atau bold. Warna dari lipmatte tersebut juga tampak sangat jelas. Make Up Artist dan Hairstylist selebriti menyarankan warna burgundy atau deep wine kerana 2 shade tersebut nampak elegan di atas bibir hitam.


2. Merah
Setiap wanita pasti memiliki satu warna merah yang sesuai dengan bibirnya. Untuk si pemilik bibir hitam, Kak JIha menyarankan lipstik merah cool-tone. Warna tersebut akan memberikan kesan glamor untuk pesta malam hari. Woww!



3. Not-so-pink
Warna pink, peach atau tone yang lebih muda kelihatan kurang sesuai untuk anda yang memiliki bibir gelap. Pigmentasinya akan membuat bibir terlihat agak pale. Jika ingin mengenakan warna-warna ini, kami sarankan anda untuk guna orange corrector atau concealer terlebih dahulu.



4. Jingga yang cerah
Warna orange dan coral pernah menjadi trend lipstick pada tahun sebelum ini. Code lipmatte warna orange juga bagus untuk bibir hitam sebab mampu meneutralkan pigmentasi bibir yang gelap.

InshaAllah soon website Kak Jiha dah nak siap. Tinggal touch up sikit-sikit je lagi. Haaa nanti jemput shopping lipmatte kat web Kak Jiha okeh.

3 masalah utama berkenaan kulit wajah

2:40:00 am 0
3 masalah utama berkenaan kulit wajah
Ni antara 3 masalah utama berkenaan kulit wajah yang sering customer mengadu kat Kak JIha.

Kulit kusam? 


Sama ada awak tersilap memilih skincare atau tersalah langkah dalam penjagaan kulit wajah.

Guess what? 

Skincare routine itu sangat penting tauu dalam penjagaan kulit wajah. Mungkin dianggap remeh bagi kebanyakkan wanita tapi kesannya saaaangat banyak. Slowly but effective!


At least kena ada face oil dan juga moisturiser untuk mengekalkan hydration kulit wajah. Jika kulit muka awak terlalu kering atau terlalu berminyak. Itu tandanya Miss J bakal bersiar-siar di sekitar kulit muka awak.

Sila klik kat sini tau http://www.wasap.my/60184673225 jika awak mengalami tanda-tanda kulit tidak sihat seperti yang disebut tadi.

InshaAllah soon website Kak Jiha dah nak siap. Tinggal touch up sikit-sikit je lagi. Haaa nanti jemput shopping kat web Kak Jiha wokay.

Aifa lipmatte bagi edisi The Fairytale Princess

2:18:00 am 0
Aifa lipmatte bagi edisi The Fairytale Princess
Girl's, stok Aifa lipmatte bagi edisi The Fairytale Princess hampir melabuhkan tirai tau.


Haaa so cecepat tau jangan lepaskan peluang ini. Satu-satunya lipmatte yang mengandungi cooling mint sensation dan calitan paling ringan.


Aifa Lipmatte sejujurnya mempunyai ciri-ciri idaman yang awak inginkan seperti warnanya yang matching dengan skin tone dan tekstur yang sangat gebu.

So korang yang nak cuba, cecepat whatsapp Kak Jiha tau. Stok dah tak banyak.

Boleh masuk meminang kat sini tau http://www.wasap.my/60184673225

InshaAllah soon website Kak Jiha dah nak siap. Tinggal touch up sikit-sikit je lagi. Haaa nanti jemput shopping kat web Kak Jiha wokay.


Saturday, 9 February 2019

Rezeki durian hujang minggu

11:30:00 pm 0
Rezeki durian hujang minggu

Buah manggis VS Lipmatte Sugar Plum

12:30:00 pm 0
Buah manggis VS Lipmatte Sugar Plum
Pas durian. Kite setel manggis pulakk. Dappp emmm 😊


Sebenarnye saje je nak bagi anak-anak kenal dan rasa buah-buahan. Sesambil makan sesambil belajar. Haaa gittuhh.

Asyik makan tembikai, pisang, anggur, epal, betik jeerrr. So kite makan buah yang bermusim pulak.

Tapi kannn.

Dari tadi kann Kak Jiha duk tenung je si manggis ni.

Tengok manggis teringat new baby si #LIPMATTE_SUGAR_PLUM.

Ehhh cam angau pulak.

Tengok lain teringat hat lainn. Tu la kalau dah saiyanggg. Ermmm adoiii laaaa 😂

Kak Jiha Zul

Sobella dilarang dijual di SHOPEE, LAZADA dll

10:00:00 am 0
Sobella dilarang dijual di SHOPEE, LAZADA dll
Alhamdulillah alang-alang encik somi nak keluar. Sempat Kak Jiha selit seketul dua parcel yang keciciran semalam.


Satu terbang ke Johor. Satu lagi terbang ke Perak haaa. Selamat berkhidmat dengan tuan baru taw.

Psttt....

Ehh korang tau tak produk hotsss #Sobella ni tak boleh dijual kat shopee, lazada dan adik beradik yang lelain taw.

Haaaa so kalau korang ada nampak yang menjual kat shopee tuuuu. Hati-hati wokey. Kak Jiha hanya sampaikan pesanan masyarakat jeeee 😘

Kak Jiha Zul

Mulianya hatimu Pok Rok

9:00:00 am 0
Mulianya hatimu Pok Rok
Happy weekend korang.

Ada sape tau latest update mangsa lemas kat Kuala Terengganu semalam? Yang kes Mitsubishi Storm terjunam / jatuh dalam sungai.

Last update tau satu family tu berjaya diselamatkan. Tapi salah sorang orang awam yang terjun nak selamatkan tu lemas 😢


Allahhh sedih.

Mulianya dan besar pengorbanan dia. Sanggup bergadai nyawa untuk orang lain yang bukan sape-sape, takde pertalian darah sekali pun 😕

-----------------------------

Latest update.

Mangsa masih belum ditemui 😢

Allahuuu. Kalau betul awak dah takde dik. Hakak doa semoga awak tergolong dalam dalam golongan orang yang dikurniakan syahid akhirat. 


Aamiin ya rab.

Sesungguhnya kematian itu hampir.

Giliran kita pasti akan tiba. Kite tengah tunggu turn memasing je ni.

Bila?

Di mana?

Dan bagaimana?

Hanya DIA je yang maha mengetahui.

Allahhh bila ingat pasal mati ni seram sejuk pulak rase. Sungguhhh memang tak bersedia. Dosa pun kemaen banyak tak terkira 😭

Kak Jiha Zul
#BakalJenazah

Friday, 1 February 2019

EBOOK CANTIK GUNA BAHAN DAPUR

11:04:00 pm 0
EBOOK CANTIK GUNA BAHAN DAPUR
Sebelum tido, Kak Jiha nak share something dengan korang something yang best.

SPESEL UNTUK MAK-MAK YANG NAK CUBA BUAT SKINCARE SENDIRI. Wowww!

SEMESTINYA YANG 100% SELAMAT DAN BERKESAN. Haaaa bestkannn 😍

Kalau korang ada ciri-ciri kat bawah ni 👇
✔️ Tapi tak tahu mana satu bahan yang selamat untuk kulit
✔️Dah fedap dengan produk skin care itu dan ini tapi tak ada kesan
✔️ Nak beralih kepada produk skin care guna bahan natural
✔️ Nak hadiahkan skin care air tangan sendiri kepada rakan baik atau saudara mara
✔️ Nak berjimat setiap bulan tanpa perlu usik bajet lain


Haaaaa korang WAJIB dapatkan ebook ini wokey.





Berapa maharnye tuuu?

Haaaa HANYA #RM25 SAJA UNTUK DAPATKAN SEMULA KULIT IDAMAN korang.

Semestinya menggunakan BAHAN DAPUR YANG MUDAH DAPAT DAN yang PENTINGnye MURAH.

So cecepat picit je link ni http://bit.ly/jihazul84 untuk dapatkan ebook yang beshhh ni.

Dengan pelaburan 25 hengget inshaAllah berbaloi-baloi. Silap-silap boleh buat duit lagi tawww.

Jadi jangan lupa daftar diri korang sebagai pelanggan tawww 😘


Kak Jiha Zul,

Friday, 25 January 2019

NEW BABY SOBELLA COMING SOON

3:07:00 am 0
NEW BABY SOBELLA COMING SOON

Adehhhh satu hari kepala berdenyut nyut nyut arini. Rase cam nak fengsan fitam pun ade.


Ni rase sebab dah 2 minggu non stop jage bebudak tak sehat. So biase nye bila diorang dah tunjuk tanda sehat ummi take turn tumbang pulak. Main tukar pass batton gittuh.

Tapi..

Tapi..

Tapi...

Disebabkan tak tahannn new baby Sobella coming sooon koranggg. Kak Jiha nak hapdate jugak taw.

Haaa demam kuning #Tsubella pun belum kebah oiiii. Adegan tarik rambut gigit telinga rebut stok pun belum reda. Ni new baby #SoBella_Fruit_Tint pulak ondawayyyy. Fuhhh best ke best?


Korang tengok la kemahen kiut lagi haaaaa #SoBella_Fruit_Tint ni. Packaging pun dah kemahen comey, kualiti tak payah cakap la kannnn. Harus la tip top meletopsss.

Apa yang best pasal #SoBella_Fruit_Tint ni setiap kaler diformulasikan dengan khasiat ekstrak buah. Wowww best kannn.
🍑 Fruit Tint code Peach, warna peach-peach, bau pun bau peach.
🍉 Fruit Tint code Watermelon, warna merah-merah buah tembikai, bau pun bau watermelon.
🍓 Fruit Tint code Strawberry, warna fuschia red pink , bau pun bau strawberry.

Haaaa tazabbar kannn. Nanti kompom asyik nak jilat je bibir tu. Sebab bau yang beshhh dan sedap gila. Haaa korang eksaited tak ni ?

#SoBella_Fruit_Tint coming to you very very soon dearies❤️

Kak Jiha Zul,


Friday, 14 September 2018

PERGI TANPA PESAN...

9:30:00 am 0
PERGI TANPA PESAN...


Pagi ni buka je whatsapp, terima whatsapp yang sedih sangat dari husband ummi. Ada accident kat lebuh raya KESAS masa dia on the way ke tempat kerja. Husband ummi antara yang awal sampai.

So dia berhenti untuk jaga trafik. Sementara tu ada rider yang lain pergi dapatkan mangsa. Masa tu ambulans dan polis belum sampai lagi. 

Husband ummi kata masa dia sampai, mangsa kemalangan tu masih bernyawa. Maybe dah nazak. Tak lama lepas tu arwah meninggal. Allahhh.

Lagi sedih bila husband Ummi kata berterabur nasi lemak dalam raga motor arwah. Allah... Sedih sangat.

Kemalangan ni berpunca daripada mangsa terlanggar belakang kereta rosak yang berhenti di tepi highway KESAS. Akibat daripada perlanggaran tu arwah melambung dan jatuh ke kiri jalan. Ada sebuah kereta Alza gagal mengelak dan terus langgar dan gilis mangsa. Allah.. Allah..

Daripada Fb, Ummi dapat tau arwah orang Telok Panglima Garang. Telah berkahwin dan ada seorang anak. Semoga keluarga arwah redho dan tabah hadapi dugaan ni.

Arwah pergi pada pagi hari Jumaat dan dalam perjalanan ke tempat kerja. Semoga Allah SWT kurniakan syahid untuk arwah. Aamiin ya rab.

Tu pengakhiran hidup arwah. 

Hidup kita?

Dah bersedia?

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati......




SALAM MAAL HIJRAH

3:47:00 am 0
SALAM MAAL HIJRAH
Assalamualaikum. Hai korang :)

Tqvm yang sudi singgah blog Ummi. Seriously appreciated korang. Ermmm belum terlambat rasanya nak wish korang salam maal hijrah!




Awal pagi ni la pun nak menulis kat blog ni jap sementara anak-anak dah beradu.

So tahun ni apa yang korang azam nak hijrah? Ummi seriously banyak sangat  perubahan yang kena buat dalam hidup.

Memang kalau listkan memang tak habis. Tapi just ambil 3 yang priority la kan. Perubahan dalam life kehidupan as a muslim, sebagai seorang anak, isteri dan juga ibu. Banyak yang kena perbaiki. Banyak lemahnya. Kalau difikirkan sedih pulak. Uwaaaa.

Lepas tu perubahan dalam bisnes dan financial. Dalam bisnes je dah berapa kali tukar bisnes. Ada macam-macam sebab. Kalau listkan pun tak habis rasanya. So cari cari cari lagi selagi belum jumpa. Tapi rasanya inshaAllah tahun ni or tahun depan tanak tukar bisnes dahhhh. 

Korang tolong doakan ye. Bila kita start bisnes baru. Kita kena start all over again tau. Seriously penatttt. 

So jom sesama kita berdoa semoga 1 Muharram yang lepas menjadikan titik permulaan untuk kita lebih baik dari tahun sebelumnya. InshaAllah. Aamiinnnn.




Abu Hurairah r.a berkata;
"Setiap kali datangnya tahun baru membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umurku, semakin dekatnya ajalku, semakin tipisnya waktu pengampunan Allah terhadapku, semakin dekatnya hari perhitunganku."

So ok korang, jumpa lagi di next entri inshaAllah ;)