TIPS & PANDUAN SURIBISNES (WAHM & SOHO)

Friday, 14 September 2018

SIJIL ANALISIS (Certificate of Analysis) PRODUK VCS

3:44:00 pm 0
SIJIL ANALISIS (Certificate of Analysis) PRODUK VCS
Ada orang cakap, testimoni boleh di edit. 

Boleh direka-reka. 

Ya, betul tu. Saya juga bersetuju.

Tapi itu bukan prinsip kami.

Kami usahawan mukmin #1stClass berniaga dengan jujur, telus dan amanah. Kami mahu membawa kebaikan kepada pengguna, bukan memberi kemudaratan.

Jadi, ini lah dia, tuan dan cikpuan semua.










Sijil analisis (Certificate of Analysis) yang membuktikan bahawa semua rangkaian produk penjagaan kulit VCS Annona #LULUS ujian makmal logam berat dan bakteria iaitu :
✔️Ujian Lead
✔️Ujian Cadmium
✔️Ujian Arsenic
✔️Ujian Mercury
✔️Ujian Bakteria (Staph Aureus, E coli,Salmonella, Pseudomonas aeruginosa )
✔️Ujian Kulat (yis)

COA tidak boleh di edit. 

COA tidak boleh di reka.

Gunakan tanpa was-was, ya.
😊
#VCSANNONA
#TrustedLocalBrand

MENGENALI PENGASAS VITAMIN C SERIES BY ANNONA

3:16:00 pm 0
MENGENALI PENGASAS VITAMIN C SERIES BY ANNONA
Puan Nurhusni bt Datuk Mahad Nor, CEO MOS Nutraceutical Sdn Bhd yang juga lebih dikenali sebagai Puan Ony adalah merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Farmasi dari Universiti Sains Malaysia.


Beliau merupakan seorang Ahli Farmasi bertauliah yang mempunyai pengalaman lebih dari 14 tahun di dalam bidang farmaseutikal dan turut memiliki sebuah farmasi yang dinamakan Farmasi Sri Penanti yang terletak di Penanti, Pulau Pinang.

Sehingga kini, beliau dan suami berjaya menubuhkan dua anak syarikat iaitu Nurin Wellness Trading dan Hijra Global Trading di bawah MOS Nutraceutical Sdn Bhd.

Bersandarkan pada pengalaman dalam bidang ubat ubatan, beliau mengusahakan produk kesihatan dan kecantikan di bawah jenama Annona.

Kerjaya sebagai Ahli Farmasi turut membawa beliau bertemu pelanggan dengan pelbagai masalah kulit setiap hari termasuklah mangsa kosmetik merkuri serta yang obses terhadap suntikan Vitamin C sehingga membawa kepada kemudaratan.

Bertitik tolak daripada situ, akhirnya memberi inspirasi kepada beliau untuk menghasilkan produk penjagaan kulit yang bebas bahan kimia merbahaya, halal, dan berkualiti di bawah jenama vitamin c series by annona.

Di media sosial beliau, Puan Nurhusni sentiasa bersemangat dalam berkongsi ilmu merawat kulit dengan betul dan selamat kerana menyedari masih ramai yang perlu diberikan pendedahan akan ilmu penjagaan kulit selain produk produk yang sesuai digunakan untuk kulit wajah.


PERGI TANPA PESAN...

9:30:00 am 0
PERGI TANPA PESAN...


Pagi ni buka je whatsapp, terima whatsapp yang sedih sangat dari husband ummi. Ada accident kat lebuh raya KESAS masa dia on the way ke tempat kerja. Husband ummi antara yang awal sampai.

So dia berhenti untuk jaga trafik. Sementara tu ada rider yang lain pergi dapatkan mangsa. Masa tu ambulans dan polis belum sampai lagi. 

Husband ummi kata masa dia sampai, mangsa kemalangan tu masih bernyawa. Maybe dah nazak. Tak lama lepas tu arwah meninggal. Allahhh.

Lagi sedih bila husband Ummi kata berterabur nasi lemak dalam raga motor arwah. Allah... Sedih sangat.

Kemalangan ni berpunca daripada mangsa terlanggar belakang kereta rosak yang berhenti di tepi highway KESAS. Akibat daripada perlanggaran tu arwah melambung dan jatuh ke kiri jalan. Ada sebuah kereta Alza gagal mengelak dan terus langgar dan gilis mangsa. Allah.. Allah..

Daripada Fb, Ummi dapat tau arwah orang Telok Panglima Garang. Telah berkahwin dan ada seorang anak. Semoga keluarga arwah redho dan tabah hadapi dugaan ni.

Arwah pergi pada pagi hari Jumaat dan dalam perjalanan ke tempat kerja. Semoga Allah SWT kurniakan syahid untuk arwah. Aamiin ya rab.

Tu pengakhiran hidup arwah. 

Hidup kita?

Dah bersedia?

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati......




SALAM MAAL HIJRAH

3:47:00 am 0
SALAM MAAL HIJRAH
Assalamualaikum. Hai korang :)

Tqvm yang sudi singgah blog Ummi. Seriously appreciated korang. Ermmm belum terlambat rasanya nak wish korang salam maal hijrah!




Awal pagi ni la pun nak menulis kat blog ni jap sementara anak-anak dah beradu.

So tahun ni apa yang korang azam nak hijrah? Ummi seriously banyak sangat  perubahan yang kena buat dalam hidup.

Memang kalau listkan memang tak habis. Tapi just ambil 3 yang priority la kan. Perubahan dalam life kehidupan as a muslim, sebagai seorang anak, isteri dan juga ibu. Banyak yang kena perbaiki. Banyak lemahnya. Kalau difikirkan sedih pulak. Uwaaaa.

Lepas tu perubahan dalam bisnes dan financial. Dalam bisnes je dah berapa kali tukar bisnes. Ada macam-macam sebab. Kalau listkan pun tak habis rasanya. So cari cari cari lagi selagi belum jumpa. Tapi rasanya inshaAllah tahun ni or tahun depan tanak tukar bisnes dahhhh. 

Korang tolong doakan ye. Bila kita start bisnes baru. Kita kena start all over again tau. Seriously penatttt. 

So jom sesama kita berdoa semoga 1 Muharram yang lepas menjadikan titik permulaan untuk kita lebih baik dari tahun sebelumnya. InshaAllah. Aamiinnnn.




Abu Hurairah r.a berkata;
"Setiap kali datangnya tahun baru membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umurku, semakin dekatnya ajalku, semakin tipisnya waktu pengampunan Allah terhadapku, semakin dekatnya hari perhitunganku."

So ok korang, jumpa lagi di next entri inshaAllah ;)

Saturday, 8 September 2018

MAKE OVER BLOG YANG TAK BEST!

1:53:00 am 0
MAKE OVER BLOG YANG TAK BEST!
Assalamualaikum

Ya Allah koranggg. Seriyes lama giler kot Kak Jiha tak update blog ni.

Huhuhu lepas je make over blog. Terus rasa takde mood pulak. Kah!




Gambar : Google

Make over blog untuk bagi makin seronok. Patutnye makin semangat. Tapi ye laa bila orang yang buat cam tak bersungguh. Last minute!

Tu pun lepas puas kena push. Siap kena post kat whatsapp story baru ada respon. Huh!

So, hasilnye errrkk memang tak satisfied la. Kalau rating Kak Jiha bagi 2/5 je.

Actually attitude dia yang totally out, so hasil kerja memang hampeh la kan.

Kak Jiha nak komen lebih-lebih time tu pun malas, sebab silap-silap boleh bikin gaduh. Haishhh.

So terima je la walau tak seberapa.

Just satu je, lain kali biar la buat kerja amanah tu betul-betul. Walaupun awak tu blogger ada nama. Memang tak respek betul!

Kak Jiha whatsapp tak reply. Buat diam je. Banyak alasan pulak. Benda boleh bincang, Cakap je la apa masalah yang punya lama nak buat blog. Ni buat senyapppp je. Buat bodoooo je. Rasa nak tepek je screenshot kat sini tapi ye laaa nanti makin panas pulak.

Dan bila salah tu say sorry la. Tak payah nak hihihi hahaha bagai. Siap kata nak buat surprise konon bagi 1 extra blog. Heloooo awak buat blog pun entah blog mana-mana. Blog yang Kak Jiha tak guna pun. Kot ye pun tanya la dulu. Tu pun memang plan dari awal nak buat surprise la kannnn.

Sangat annoying!

Tapi takpe la buang masa je nak kenang-kenang. Tak berfaedah pun. Lets move on!

Ok la tu je nak tulis. Sorry korang Kak Jiha emo sangat pasal ni. Hurmm. Sorry sebarkan aura negetippp kat korang.

Janji pasni takde dah aura-aura negatip hokay. Kalau korang baca pun. Dalam ni takde la aura negatip Kak Jiha tulis pun. 

Yang negatif pasal designer blog ni je la. Ada 2 post. Satu post masa dia menghilangkan diri. Hiks.

So jom move on. Hidup kita kat dunia ni pun tak lama kannn. So kita ingat benda yang indah-indah je dalam hidup.

Forgive although nak totally forget. Heee :P

Ok korang jom beradu dulu zzzzz

Happy weekend and happy holiday!


Friday, 31 August 2018

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61

3:19:00 pm 0
Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61
Sayangi Malaysiaku. 

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysiaku yang ke-61. 

Ini kita punya.



Wednesday, 25 April 2018

PENCETUS SEMANGAT SURI KELUARGA

1:20:00 pm 0
PENCETUS SEMANGAT  SURI KELUARGA
Anda suri rumah?

Anda suri berniaga?

Anda suri bekerjaya?

Siapapun anda, anda lah suri keluarga. 

Pasti ada masanya sangat memerlukan suntikan semangat untuk meneruskan hari-hari mendatang kan?

Ramai di kalangan surirumah dan bakal surirumah yang termenung mengenangkan cabaran-cabaran yang bakal mereka tempuhi dalam menjalani hidup tanpa pendapatan tetap. Lebih-lebih lagi zaman serba berbayar sekarang ni.

Ramai di antara surirumah mula menjalankan perniagaan dan berusaha mencari pendapatan.

Malahan sudah terlalu ramai surirumah yang telah berjaya dalam perniagaan dan hidup senang, bahkan ada yang lebih senang dari orang yang berpendapatan tetap. 

Namun begitu, tak kurang juga yang sering dirundung kebimbangan tentang rezeki. Tak tahu bagaimana mahu bermula, buntu dan juga rasa keseorangan. 
.
Jangan bersedih sayang, anda tidak keseorangan. Mari baca kisah-kisah keajaiban rezeki yang dikongsikan dengan ikhlas oleh para suri dari pengalaman sendiri.  Diharapkan dapat  menjadi inspirasi untuk semua wanita di luar sana, siapa pun anda.

Dari suri kepada suri.  



Jom share post ini. Mana tahu, jika bukan anda, ada suri lain yang memerlukan semangat dan inspirasi untuk terus melangkah gagah menjadi tonggak keluarga bahagia, in shaa Allah.

Teruja ingin memiliki Buku Rezeki Luar Biasa Suri Rumah ini? BOLEH WA www.wasap.my/60184673225


Wednesday, 11 April 2018

3 Tips Bisnes untuk Newbie

9:48:00 pm 0
3 Tips Bisnes untuk Newbie
Assalamualaikum uolls. Sihat ke? Alhamdulillah Kak Jiha sihat jeeee. Hopefully uools yang singgah blog Kak Jiha ni pun sihat hendaknya.

Ok hari ni Kak Jiha nak share 3 tips bisnes untuk newbie. Err ada newbie ke kat ssini?

Haaa sebelum tu thanks tau uools yang sudi singgah blog Kak Jiha ni. InshaAllah dari masa ke semasa Kak Jiha akan update blog ni. Share info-info yang bermanfaat especially untuk ibu / surirumah / atau sesapa je yang baru nak terjebak dengan bisnes online ni. Haaa so oulls rerajin la singgah blog Kak Jiha ni tau. Hiks.

So berbalik kepada 3 tips bisnes untuk newbie. Haaa sebagai newbie ni kite pepaham la sangat kannnn. Manaaaa la nak cekau modal bebanyak. kate newbie, mesti la baru bertatih dalam dunia bisnes ni. Nak-nak lagi kalau yang buat produk sendiri. Fuhhhh. Lain game nye tuhh.

So jejoms baca 3 tips bisnes untuk newbie.

#1 Mula dengan apa yang ada

Haaa uolls pernah tak atau selalu tak rasa macam nak mula jual satu-satu produk tu. Ada je rasa nak bertangguh tu datang. Ermmm mesti ada kan? kan? Rasa nak tunggu packaging cantik dulu laa, rasa nak tunggu sticker dulu laa, rasa nak tunggu kotak cun dulu laa. Tunggu itu. Tunggu ini. Memacam yang ditunggu nyeeee. Ish ish ish... Ada-ada je kannn. 

Haaa untuk nubis kubis, mehhh sini Kak Jiha nak pesan sikit. Sebab Kak Jiha dulu pun cenggitu jugak. Nak tunggu perfect dulu baaaru nak mula. Haaa almaklum la si perfeksionis, Heee.

Sebenarnya kannn bila kita duk tunggu-tunggu ni buat rugi masa je tau. Ye la kan duk tunggu itu. Tunggu ini. Last-last tak bergerak. Takde tindakan pun. Kannn dah rugi masa tu.

Produk tak jadi DUIT kalau kita tak mula menjual. Tak payah la nak jadi si perfeksionis sesangat. Jual je dulu. Lepas tu kita slowly upgrade kemudian. Bila dah maju sikit. Baaaaru la upgrade kotak dan yang lelain.

Haaaa cenggitu.


#2 Jual Produk Orang

Haaa ni yang paaaaling mudah. Orang kata play safe gittuh. Kalau dah takde modal. Buat je la Dropship. Dropship? Apa pulak binatang nye tu? Kalau uools tak tau apa tu Dropship sesila la baca entri Dropship nanti. Nanti Kak Jiha share dengan uoolls hokay.

Kak Jiha dodulu pun mula dengan jual produk orang. Sampai sekarang pun Kak Jiha masih jual produk orang. Senang sebenarnya jual produk orang ni. Uoolss dah tak payah sakit kepala fikir production, marketing untuk awareness dan lelain.

Yang penting rajin je. Rajin bagitau orang yang kita ni menjual. Rajin promote. Update Fb, Update Ig. Update la memana pun. Yang penting orang tau awak menjual. Kalau awak dah spesis PEMALAS. Iklan sehari dah harap kaya raya order masuk bertimbun. Takde orang order mula la GIVAP. Duk salahkan orang sana, salah sini. Salahkan produk.

Errr.. sorry la ye. Better awak lupakan saja la ye nak berbisnes online ni. Heee.


#3 Kena Keep Promo! Promo! Promo! 

Haaa bila dah menjual. Mesti la kena promote kan. Iklan kan produk yang uools jual. Kalau tak cam mana orang nak tau yang awak tu menjual. Haaa gittuh.

So rerajin la promote hokay. Jangan MALAS. Allergic betul Kak Jiha dengan orang yang MALAS ni. Ye la. Biasanya orang yang MALAS ni baaaanyak sangat ALASAN dia.

Ye la awak, Kak Jiha ni tak la kata Kak Jiha ni RAJIN memanjang. Malas tu datang jugak menjengah. Tapi nak buat cam mana kannn. Dah kita ni bekerja sendiri. Kena la meRAJINkan diri. Kalau tak sapa nak bagi gaji oiiii. Haaa camtu la kisahnyeee. Hiks. So rerajin promote tau sesaiyang semua.

Haaa tapi bila uolls dah promote, jangan le memanjang hardsell kat kedai online uolls tu. Orang rimas tau tak. Nanti mula la uolls tanya,"Awatlaaa orang tak beli produk aku ni? Padahal sedap tak hingat dahh. Produk kemain best tak hengat. Produk hot kotttt." 

Haaa sapa cam ni? Ngaku cepat. Heee. Cam ginila Kak Jiha rasa dulu. Tapi tu dulu la. Sebab apa? Sebab kita duk la hardsell memanjang setiap jam. Lelagi kat FB personal kita. Paaaatut laa tak laku. Meluat orang nak beli agaknya. Heee. Tapi kalau uollls menjual kat instagram. Its ok. Hardsell la ikut suka. Takda sapa nak marah aihhh.

So kalau uoools pilih berniaga di fb personal, buatla sedikit copywriting. Cerita la kebaikan produk uoolsss jual tu. Apa kelainannya? Apa keunikannya? Baru la orang dok pm bertalu-talu. Percayalah. Tak caya? Cuba la dulu.

Emmm ok la uoolls. Cukup la 3 tips bisnes untuk newbie. Apply dulu 3 tips ni. Nanti Kak Jiha tulis pepanjang ada ke yang nak baca ni oiiiii. Nak tahu lagi tak?Haaa kalau uolls nak tau lagi tips bisnes jangan lupa singgah la blog ni lagi hokay.

Jangan lupa pakat SHARE kat kengkawan yang baru nak mulakan bisnes tau. Ok uollsss sehingga berjumpa lagi di next entri. Tata titi tutu.

Lefff,
Kak Jiha

Tuesday, 10 April 2018

Janji tinggal janji...

3:24:00 am 0
Janji tinggal janji...
Assalamualaikum uollss. Sihat ke tuuu? Alhamdulillah Kak Jiha sihat alhamdulillah. Cuma kecewa sikit. Kikiki. Phewww panasss.

Fuhhh lama Kak Jiha tak update blog kannn. Huhuhu. Ermmm ingatkan semangat la nak meng'update' blog berwajah baru.

Tapi....

Ermmm janji tinggal janji. Haaa cam tajuk entri Kak Jiha yang hangatsss kat atas tu la.



Kak Jiha tak tau kenapa sesetengah orang tak rasa bersalah pun bila ada amanah atau tanggungjawab yang dia dah ambil. Ye laaa kan kite bayar kottt. Bukan free of charge hokay!

Dah ambil duit sonyapppp seribu bahasa. Takde update. Takda explain pape. Kite whatsApp tak cakap sorry pun. Tak reply camtu je. Tapi kat FB kemain lagi update.

Sedih sangat bila ada golongan camni. Lagi sedih bila dah 2 kali terkena dan mereka ni dari golongan ber'niqab'. 

Haishhh kekadang sebab segelintir orang camni. Boleh jejas imej orang yang lain kannn? Cam 'scammer' pun ada.

But isokay. Kalau betul tertipu Kak Jiha akan reveal nama 'scammer' ni kat sini hokay. So that korang pun tak terkena dan tak tertipu hokay.

So ok la. Done membawang!

Jejarang Kak Jiha membawang kat blog ni. Tapi bila tertipu kite kena la bersuara kannn.

So apa-apa nanti Kak Jiha update lagi ok. Jumpa lagi next entri.

Lots of lefff,
Kak Jiha 
#AntiScammer

Tuesday, 27 March 2018

HALATUJU BISNES

11:51:00 pm 0
HALATUJU BISNES
Assalamualaikum semua. Hai uollss. Lama nya Kak Jiha tak update blog. Actually Kak Jiha baru je balik Bengkel eUsahawan last weekend. Alhamdulillah program tu macam refreshing program. Memang cover yang basic dan sesuai untuk beginner.

So, lepas attend kursus tu kita sebagai usahawan memang kena fikir juga kemana kita nak bawa bisnes kita ni. Apakah halatuju bisnes kita? Apakah planning bisnes kita untuk tahun 2018 ni. Kannn?


Ni semua soalan-soalan "wake up call" untuk bisnes kite semua. Kalau belum fikir, boleh la ambil masa sikit untuk duduk sekejap berfikir sejenak. Kalau yang dah siap tu (sini mesti ramai otai bisnes kannn). Tahniah diucapkan.

Ini ada sedikit nota sebelum tidur untuk dibawa masuk ke dalam mimpi uollsss semua malam ni. Hihihi :)

1. Usahawan wajar tahu STRATEGI BISNES. Tahu ke mana arah tuju perniagaan. 

2. Apabila tidak tahu arah tuju, usahawan akan cuba apa sahaja yang belum tentu untuk mengukuhkan perniagaan.

3. Apabila asyik cuba itu dan ini, lari ke sana ke mari, masuk seminar setiap minggu, bagaimana usahawan mahu memimpin orang lain dalam perniagaan mereka. 

4. Tentukan halatuju perniagaan terlebih dahulu.

5. Lepas itu kayuh dan dayung lah. Dayung sampai ke seberang.


Haaa ni antara perkongsian STRATEGI BISNES daripada Dato Roslan. Semoga bermanfaat untuk semua.

Lots of luv,
Kak Jiha 

KONSISTEN

11:39:00 pm 0
KONSISTEN
Anthony robbin pernah tulis dalam buku dia, "Jika seseorang ingin meraih kejayaan yang besar, dia mampu melakukan tindakan-tindakan yang konsisten. Bukan tindakan sesaat yang mampu mengubah hidup kita tetapi tindakan-tindakan yang konsistenlah yang akhirnya mengubah hidup kita.

Jadi jom semua, KONSISTEN !

Saturday, 24 March 2018

Kelas eUsahawan, Cyberjaya

1:30:00 pm 0
Kelas eUsahawan, Cyberjaya
Assalamualaikum. Hai uoolllss. 

Tengah buat apa tu? Selamat berhujung minggu.

Haaa hari ni Kak Jiha pergi menuntut ilmu. Alhamdulillahhh ber ME-TIME gittuh. Thanks to En Hubby jagakan anak-anak. Lefff u. Heeee.😘

Fuhhh dugaan betul gi menuntut ilmu kali ni. Mana tak nye uollssss, aircond tadek awaaaa. Bermandi peluh la kitorang kat sini. 


Tapi. Tapi. Tapi...

Kerana ilmu yang tak ternilai lagi FREE ni.

Haaa Kak Jiha ulang, BENGKEL ni FREE hokay. So tak kesah la berpanas ke bermandi peluh ku redahi jugak. Nasibbbbb la ada pepium De'Xandra #CHALEUR teman setia. Sentiasa ada menemani untuk sentiasa wangi. Haaaa gittewww.😍




Ehhh uolls yang berminat nak join BENGKEL eUsahawan MDEC ni jangan lupa daftar kelas online kat link ni hokay bit.ly/SalwaEU2018

Next class 31 Mac 2018 di Cyberjaya. Daftar cepat tau. Untuk 40 peserta terawal saje. Banyak manfaat join kelas ni. InshaAllah berbaloi-baloi.

Lefff,
Kak Jiha
Cyberjaya

Thursday, 22 March 2018

Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong

2:50:00 am 0
Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong
Alhamdulillah semalam buku ni sampai. Semalam jugak berjaya habiskan bacaan. Buku yang ditulis ringkas so memang cepat je habis baca.



Pas anak-anak tido je. Cecepat ber ME-TIME dengan buku ni. Itu je la masa yang ada untuk kerja-kerja yang perlukan fokus lebih. Cabaran sungguh nak baca buku apalagi nak dengar video-video kelas online.

Fuhhhh memacam cabaran dengan anak kecik ni 


So mak mak kena la korban masa sikit.

Alhamdulillah best baca buku ni. Best sebab Puan Diena Wong share pahit manis dunia bisnes. Halangan dan cabaran dunia bisnes. Naik turun dunia bisnes. Sepak terajang dunia bisnes. Pengorbanan dalam bisnes.

Bisnes buka promote sehari dua terus dapat customer. Bisnes bukan promote sehari dua, goyang kaki tunggu order menimbum. Bukan bukan bukan. Pendek kate bukan senang nak senang. Kalau senang semua orang dah jutawan dikkk 


Semoga kite semua terus berusaha, kipidap and dongibab