Saturday, 26 September 2015

Cara Menggalakkan Anak / Bayi Bercakap (Kesimpulan)

Entri 17

Teks     : Nazihah Zulkifli
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum semua ibu bapa cemerlang. Selamat berhujung minggu dengan keluarga tersayang. Alhamdulillah saya dah kongsikan beberapa tip untuk menggalakkan anak atau bayi bercakap. InshaAllah saya akan melakukan penambahbaikkan lagi pada post-post yang lepas. InshaAllah ;)

Ok daripada hasil yang dikongsikan, kesimpualan yang boleh dibuat ialah ibu dan bapa perlu banyak berkomunikasi dengan anak-anak untuk merangsang dan menggalakkan mereka bercakap. Pasti ada ibu dan bapa akan kata, "Bagaimana pula kalau kami memang orangnya jenis tak banyak cakap?".
Tak mengapa, demi anak-anak kita, kita banyakkan lah cakap untuk menggalakkan mereka bercakap. Untuk mendapatkan kejayaan, pengorbanan itu perlu kan? :)Selain daripada itu, ibu dan bapa perlu berjuang untuk menggunakan bahasa yang baik, bukan menggunakan bahasa kasar, bukan marah-marah, mengherdik, menghina, mencaci dan sebagainya yang negatif. Semua ini lebih mudah bila kita sentiasa ingatkan diri untuk lebih tenang dan banyak bersabar.


Semoga kita dapat jadikan semua di atas sebagai rutin. InshaAllah kita sama -sama doakan ya. Setiap daripada kita pasti ada bahagian ujiian masing-masing dalam membesarkan anak-anak tersayang.

Semoga kita sentiasa berusaha untuk menjadi ibu bapa yang baik. Belajar dan terus belajar untuk menambah ilmu. Sama-sama kita doakan agar kita berjaya dan istiqomah dalam menjaga amanah Allah SWT ini inshaAllah ;)

Ok sampai sini dulu ya... Jumpa lagi di lain entri InshaAllah.

Wassalam.

Salam Sayang,
Nazihah Zulkifli
26 September 2015
12:25 pagi

No comments:

Post a comment

 

'