Monday, 2 November 2015

Tahukah ibu semua?


Entri 21
Teks     : Nazihah Zulkifli
Gambar : Carian Google   
Assalamualaikum semua ibu bapa cemerlang.. Alhamdulillah baru berkesempatan untuk mengemaskini blog setelah agak lama blog terbiar sepi =)

Beberapa minggu lepas kesihatan Umar agak kurang baik, mungkin kesan jerebu yang melanda negara kita. Perhatian diberikan kepada anak kecil yang satu. Susut sedikit badan Umar setelah mengalami demam, batuk dan selsema yang agak teruk. Hampir 3 minggu baru lah kesihatan nya bertambah baik seperti sedia kala.. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT.

Ok kini saya kembali untuk mengemaskini blog dan juga menyiapkan tugasan yang tergendala.. inshaAllah..

Ok hari ini saya akan kongsikan mengenai cara untuk menghentikan tantrum anak. Tahukah ibu semua, salah satu cara paling berkesan untuk menghentikan tantrum pada anak adalah dengan memberinya pelukan . Mengapa pelukan?
Pelukkan yang penuh kelembutan dan kasih sayang merupakan salah satu cara membantu menyelesaikan masalah, terutama dalam kalangan anak yang berperilaku unik. Beri anak pelukan minima lapan kali sehari untuk memberikan tenaga positif sehingga anak boleh mengoptimakan potensi yang dimilikinya. 

Anak-anak perlukan kasih sayang dan perhatian kita. Berikan mereka pelukkan dan kata-kata semangat secukupnya, pasti dapat meningkatkan keyakinan diri mereka. Pastikan kita berada di sisi mereka di kala suka dan duka. Lihatlah hasilnya nanti =)

Selamat mencuba ya =)

InshaAllah jumpa lagi di entri seterusnya.

Salam sayang,

Nazihah Zulkifli
2 November 2015
9:30 malam

No comments:

Post a comment

 

'