Wednesday, 6 January 2016

FIRST BUSY BAG

Assalamualaikum semua

Apa khabar? Diharapkan semuanya sihat InshaAllah. Ok hari saya akan kongsikan maklumat produk yang sangat laris di kedai online saya. Alhamdulillah setakat ni maklumbalas yang diterima daripada ibubapa yang membeli First Busy Bag ni sangat baik. Jadi di entri ini saya kongsikan info mengenai First Busy Bag ye :)

Di dalamnya ada 6 aktiviti 

1. Sorting ABC : Suai padan huruf besar dengan huruf kecil pada sorting mat. 
2. Stick shaping : Menyusun stick warna mengikut pola pada kad.
3. Matching kad : suai padan gambar buah yang sama.
4. Sorting color dan shape : Suai padan kepingan geometri berdasarkan warna dan bentuk. 
5. Counting : Menghitung gambar pada kad kemudian menjawab dengan pengepit baju. 
6. Caterpillar : Menyusun butang mengikut pola kad caterpillar. 

Aktiviti 1 : ABC Ini adalah aktiviti suai padan antara abjad huruf besar dengan abjad huruf kecil. Selain itu permainan ini dapat digunakan untuk permainan menyusun kata. 

Spesifikasi: Jenis bahan : Art Carton Saiz sorting mat bergambar abjad huruf kecil : 21 x 16 cm Kepingan abjad huruf besar terdiri dari 26 huruf. 


Aktiviti 2 : Caterpillar Permainan ini adalah permainan menyusun pola butang mengikut urutan warna pada kad caterpillar yang tersedia. 

Tahap pertama : anak-anak belajar menyusun batang di atas kad. 
Tahap kedua : Anak-anak cuba menyusun butang bukan dia atas kad dengan tujuan menjadikan kad sebagai contoh pola warna. 
Tahap ketiga : Anak-anak cuba menyusun butang tanpa melihat kadnya untuk menguji daya ingatannya. Butang yang digunakan dalam permainan ini juga dapat digunakan dalam aktiviti ‘Sorting’ (klasifikasi warna) dan aktiviti mengira. 

Spesifikasi: 5 keping kad Caterpillar (bahan art carton) 40 biji butang aneka warna 
Aktiviti 3 : Counting Mengira dapat dilakukan sambil bermain, salah satunya dengan kad-kad ini. Setelah selesai mengira angka, anak-anak dapat mengepit angka yang sesuai jumlahnya. Menarik bukan? Sambil bermain, berhitung, anak-anak juga menggunakan motor halus mereka apabila menggunakan penyepit kayu yang sesuai dengan ukuran tangan anak. 

Spesifikasi : 4 kad mengira (bahan art carton) 4 penyepit kayu 


Aktiviti 4 : Matching cards Aktiviti ini adalah aktiviti suai padan dua kad gambar yang sama. Anak-anak memilih kad secara rawak beserta pasangan gambarnya. Selain itu kad ini juga dapat digunakan untuk bermain Memory Game, iaitu permainan menutup kad dalam posisi terbalik, di mana anak-anak akan membuka satu per satu kad mengikut pasangannnya. Selain itu kita juga boleh memperkenalkan kepada anak-anak pelbagai jenis buah-buahan dan rasanya. 

Spesifikasi: 12 kad bergambar buah (bahan art carton) Aktiviti 5 : Sorting Permainan ini adalah permainan suai padan bentuk geometri sesuai dengan bentuknya atau sesuai dengan warnanya. Anak-anak juga dapat menggunakan sorting mat tersebut untuk suai padan mainan, blok, lego, butang dan lain-lain. Kepingan bentuk geometri juga dapat digunakan untuk permainan mereka bentuk.

Spesifikasi : 2 jenis sorting mat : Klasifikasi bentuk dan klasifikasi warna berukuran 15 x 15cm (Bahan art carton) 16 kepingan bentuk geometri (4 bentuk dengan 4 warna) 

Aktiviti 6 : Stick shaping Permainan ini adalah permaian menyusun batang aiskrim berwarna menjadi bentuk-bentuk sesuai dengan contoh pada kad. Susunan mengikut posisi batang dan warna. 

Spesifikasi : 6 kad contoh bentuk batang aiskrim (bahan art carton) Saiz 8.5cm x 8.5cm Set batang aiskrim aneka warna. 

Kalau anda berminat untuk dapatkan First Busy Bag untuk anak-anak tersayang, boleh hubungi saya ya whatApps 0173552065 :)

No comments:

Post a comment

 

'