Pages

Tuesday, 26 April 2016

INSTABABYFEST vol. 1

Assalamualaikum 

Alhamdulillah tinggal berapa hari saja lagi INSTABABYFEST Vol. 1 akan berlangsung. Tolong doakan acara yang dirancang berjalan lancar seperti yang dirancang ya! =)

Sebenarnya semenjak memulakan perniagaan online, ini merupakan acara yang ke-4 saya sertai booth. Alhamdulillah.

Sebenarnya apa yang saya cari ialah pengalaman, pengalaman yang sangat berharga, yang tidak boleh dibeli dengan duit. Walaupun menjalankan perniagaan dia atas talian (secara online) jika diberi peluang kenapa kita tak ambil peluang menjual secara offline kan? Selain tu dapat juga kita meluaskan lagi networking dengan berkenalan dengan usahawan yang lain =)

InshaAllah jika ada masa saya akan coretkan pengalaman-pengalaman saya semasa sertai booth yang lain. Semoga bermanfaat untuk pembaca yang ingin memulakan bisnes sendiri. 

Kepada yang berada berdekatan Shah Alam, jemput singgah ya! Ada lebih 70 penjual online IG akan menjual pelbagai jenis barang keperluan ibu dan anak =)







Monday, 25 April 2016

10 TIPS MEMULAKAN PERNIAGAAN

Assalamualaikum dan selamat pagi Isnin. Alhamdulillah masih diberikan kesempatan untuk bernafas di muka bumi Allah SWT. Terima kasih Allah, syukur dengan nikmat yang tidak terhingga. Saya doakan anda semua berada dalam keadaan yang terbaik walaupun di mana anda berada. Aamiin =)

Ok hari ni saya nak kongsikan 10 tips untuk memulakan perniagaan. Semoga bermanfaat untuk semua inshaAllah =)


1. Buat dengan penuh minat

Setelah anda pilih perniagaan yang anda nak mulakan, pastikan anda minat dengan apa yang akan anda lakukan. Ini penting kerana anda akan memperuntukkan masa dan tenaga yang sangat banyak untuk memulakan dan membangunkan perniagaan. Jadi amat penting untuk anda mempunyai minat yang mendalam dengan apa yang anda lakukan. Bila anda minat dengan apa yang anda lakukan, anda tetap kuat dan sabar walau seteruk mana sekalipun perjalanan bisnes anda.

2. Mulakan semasa masih bekerja  
Kenapa anda perlu memulakan bisnes semasa anda masih bekerja? Ok, sejujurnya berapa lama anda boleh bertahan tanpa wang? Sudah tentu tidak lama kan. Lebih-lebih lagi jika anda dah biasa ada pendapatan sendiri. Perlu anda ingat, perniagaan yang bakal anda bangunkan akan mengambil sedikit masa sebelum ia mula menghasilkan keuntungan.

ok tips yang seterusnya akan bersambung ya.. inshaAllah =)

Umar dah bangun =)

Jumpa lagi nanti ya 

Pilihan terbaik untuk si comel anda =)

Tudung My Love

Jom dapatkan koleksi tudung yang menarik untuk Si Comel anda =)

Tudung My Love

Si Comel tampil bergaya =)

Tudung My Love

Koleksi Tudung yg cantik semuanya di TudungSiComel.com

Tudung My Love

Tudung untuk si comel anda =)

Jom beli tudung raya untuk anak anda =)

Nak cari tudung sekolah yang best untuk anak anda?

Tudung Si Comel istimewa untuk anak anda

Thursday, 21 April 2016

Apa itu LVA dan HVA?




Alhamdulillah terima kasih Tuan Mohd Firdaus Jailan atau lebih dikenali sebagai TF @ Tukang Fikir dan team atas perkongsian ilmu bisnes yang sangat bermanfaat untuk saya yang baru menceburi bisnes. Ok so dekat sini saya listkan hasil perkongsian mengenai LVA dan juga HVA.

OK sebelum tu.. HVA dan LVA.. apa tu? OK dalam bisnes ada 2 jenis aktiviti yang sering kita lakukan yang dikenali sebagai 'Low Value Activity' dan 'High Value Activity'. Saya akan listkan secara ringkas apa itu HVA dan LVA. Penting utk kita tau apa itu HVA dan LVA kalau kita nak terus berdaya saing dalam perniagaan.

LVA - Low Value Activity
- bermaksud apa sahaja aktiviti yang kita lakukan tapi tidak menyumbang kepada perniagaan secara direct.
- Contoh : sembang kosong dalam whatsapp atau telegram, Tengok TV, tengok wayang dan sebagainya.

HVA - High Value Activity
- adalah sesuatu yang kita buat membawa keuntungan kepada perniagaan kita secara langsung. HVA boleh dibahagikan kepada 3 iaitu :

No 1. SALES
- apa sahaja aktiviti yang boleh menyumbangkan kepada sales adalah aktiviti HVA, ini termasuklah aktiviti seperti - follow up pelanggan lama, balas PM pelanggan, balas email dan sebagainya.

No 2. MARKETING
- segala aktiviti yang berkaitan dengan marketing adalah HVA. contoh - ambil gambar produk, post gambar produk, edar flyers, buat iklan dan sebagainya.

No 3. NETWORKING
- ini sangat penting untuk dilakukan oleh usahawan, usahawan tidak boleh bergerak sendiri, perlu ada circle networking.

#seminarbermulakosong
#ummihoneysouq
#GSLmatdik

Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an?

Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an? 

Memperkenalkan dan mengajar anak membaca Al-Qur'an walaupun hanya mengenal huruf alif ba ta merupakan salah satu tanggungjawab setiap ibubapa.

Kita sebagai ibubapa merupakan contoh atau role model yang terbaik untuk anak-anak. 

Tidak perlu masa yang lama untuk mengajar anak-anak, cukup hanya dengan 10minit sehari untuk kita luangkan masa dengan anak-anak.

Semoga ia menjadi saham akhirat dan amal jariah yang tidak akan putus pahalanya nanti. InshaAllah =)


Cara:
Anda boleh mencari dan membeli apa sahaja bahan bacaan yang sesuai dengan anak supaya anak boleh belajar dan membaca dengan enjoy dan gembira.


Pilihan:
Kami menyediakan pilihan alat bantu ajar menggunakan flash felt hijaiyah yang boleh dibawa ke mana-mana. Mudah, ringan dan mesra bayi. 

 
LIKE dan SHARE jika bermanfaat untuk ibubapa di luar sana=)













Wednesday, 20 April 2016

For HIM!


SADO TAPI MASHAM? POKET KERING? NAH! PILIH UNTUK SADO MACHO DAN WANGI!



Bang! Nih nak cerita sikit. Kalau macho berketul tapi badan tu bau masam.. Tak guna jugak! Apa kata abang cuba pilihan minyak wangi kami ni. Ada 7 jenis yang super meletop!



Baunya tahan 8 jam okay! Ini wangi dan setanding dengan brand international. Jangan risau, harganya super murah tak mahal ratus-ratus pun. Hanya RM65 sahaja sebotol. Duit lebih tu boleh buat belanja awek atau bawak isteri jalan-jalan! Kan kan kan :)
    Mewah & Berkualiti!

For HER!

Nah! Tengok ni senarai jenama top yang kami ada ketika ini. Stok terhad tau! Kena order cepat. Senarai pilihan jenama minyak wangi untuk wanita.

DE’XANDRA INSPIRED PERFUMES


✓ BOND HER
✓ LADY MILLION BY PACO RABBANE
✓ LA VIE EST
✓ VERSACE EROS WOMEN
✓ FORBIDDEN ROSE BY AVRIL LAVIGNE
✓ CHANEL CHANCE
✓ TRESOR MIDNIGHT ROSE BY LANCOME
✓ HUGO BOS RED WOMEN
✓ DKNY BE DELICIOUS
✓ BURBERRY BODY EDP
✓ CHLOE CHLOE
✓ HUGO BOS WOMEN
✓ SIGNORINA SALVATORE FERRAGAMO
Yang mana satu idaman hati? Hanya RM65 sahaja sebotol. Pakej istimewa promosi RM120 untuk pembelian 2 botol tidak termasuk caj penghantaran ya.


Pilih-pilih ya =)

Tuesday, 19 April 2016

Hidup Lebih Wangi =)

 
 
 
Dapatkan pelbagai jenis haruman minyak wangi yang diinspirasikan dari jenama antarabangsa. 
 
Hanya RM65 sahaja sebotol! Diskaun hanya bayar RM120 sahaja untuk pembelian 2 botol haruman yang terpilih istimewa.
 
Tak perlu rasa segan lagi selepas ini. Haruman setanding kualiti terbaik! Membuatkan si abang meleret pandang. 

Boleh hubungi saya 0173552065 sekarang!=)

PROJEK DUIT RAYA 2016

PROJEK DUIT RAYA 2016


Ingin berniaga untuk tambah pendapatan sampingan? Ramadhan bakal tiba. Aidilfitri menyusul pula. Peluang menjana pendapatan dengan modal serendah RM70 sahaja.


Anda akan perolehi:
1) Bimbingan pemasaran Facebook dari pakar secara percuma! Free 1 sesi webinar 2 jam bernilai RM50.
2) Keuntungan sehingga RM20 untuk setiap unit yang terjual.
3) Hanya copy & paste ayat jualan yang akan dikongsikan dalam group whatsapp. Tak perlu sakit kepala fikir nak buat ayat. 
4) Boleh post di page, personal atau group mengikut kreativiti masing-masing.
5) Free 2 ebook yang bernilai RM79 sebagai bahan rujukan tambahan strategi pemasaran di Facebook.
6) Group sokongan di whatsapp sehingga tamat projek.


Sasaran:
1) Minima 40 botol terjual setiap orang bersamaan keuntungan RM800.
2) Minggu pertama wajib capai sasaran 6 botol terjual.
3) Tak perlu handle stok!


Produk apa?
Beberapa jenama perfume gred EDP berkualiti tinggi pelbagai haruman di inspirasikan dari perfume antarabangsa.
Peluang ini dibuka kepada 30 orang pertama yang mendaftar. Bertindak segera!
Ini lebih kepada konsep dropshipper jangkamasa pendek. Projek Duit Raya 2016 :) 


Pendaftaran akhir ialah 22hb April atau akan tamat lebih awal jika kuota 30 orang telah dipenuhi.


Daftar dan buat bayaran untuk mengesahkan slot anda. Silakan ke 
http://bitly.com/duitraya2016
    Kod saya: PDR12


     Jom mula bisnes! =)

Monday, 18 April 2016

Tip Untuk Usahawan

Bismillah 



Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Selamat hari Isnin. Selamat bekerja bagi yang sedang dalam perjalanan ke tempat kerja. Saya doakan anda semua terus bersemangat untuk memulakan minggu ni =)

Ok hari ni saya akan kongsikan tip untuk usahawan atau sesiapa sahaja pun boleh gunakan tip ni. Bagaimana nak menjadi lebih baik dari minggu lepas?

Ok untuk menjadi lebih baik atau terbaik, kita mesti sentiasa buat perkara baru. Kerana kalau kita setiasa melakukan rutin biasa sahaja tapi mengharapkan sesuatu yang luar biasa seumpama mimpi dalam mimpi. Betul tak?

Di sini saya kongsikan antara contoh 10 perkara untuk jadikan kita lebih baik.

1. Hadirkan diri seminar ilmu
2. Simpan duit setiap hari
3. Baca sebuah buku
4. Cari seorang kawan baru atau lebih
5. Buat satu atau tambah perkara baik setiap hari
6. Buang satu atau lebih perkara negatif setiap hari
7. Tukar pakaian baru
8. Sedekah setiap hari
9. Buat perkara baru yang sudah belajar
10. Pergi bercuti

Untuk memperbaiki diri ataupun kehidupan kita, semuanya terpulang kepada diri sendiri. orang lain mungkin boleh bantu dengan memberi nasihat ataupun dorongan. Namun perubahan berlaku melalui hasil yang kita buat. Jika nak masa depan yang cemerlang, kita mestilah bertindak mengikut apa yang kita nak kan?

Yang penting kita tetapkan matlamat dengan jelas dan barulah kita nampak dan boleh buat plan apa yang nak kita buat. 

Contoh;

Plan Kewangan
Aku nak dalam tempoh setahun, aku mesti ada RM50,000.

Plan Tindakan
Aku mesti simpan RM137 sehari.

Lain Usahawan, lain matlamatnya. Pilih yang mana nak kita capai.
Usahawan tak ada matlamat umpama memandu kenderaan tanpa stereng. Membahayakan diri sendiri & orang lain.

Tetapkan matlamat yang jelas, mulakan bergerak ke sana. Siapa buat, dialah yang dapat. Dengan izin ALLAH. 

Semoga kita semua mampu menjadi lebih baik daripada semalam inshaAllah.. aamiin =)

Jumpa lagi di entri seterusnya.

Wednesday, 13 April 2016

Kepentingan Bermain : Perkembangan sosial

Entri      :
Teks      :
Gambar : Carian google

Kepentingan bermain : Perkembangan sosial




  • Melatih kemahiran komunikasi secara lisan dan bukan lisan dengan merundingkan peranan mereka, cuba menyertai permainan dan menghormati perasaan orang lain.
  • Memahami perasaan rakan sebaya semasa menunggu  giliran dan berkongsi bahan dan pengalaman.
  • Bereksperimen dengan peranan orang lain di rumah, sekolah dan masyarakat dengan mengetahui keperluan dan keinginan orang lain.
  • Cuba memahami pendapat orang lain melalui penyelesaian positif konflik mengenai ruang, bahan atau peraturan.

Perkembangan Kreatif

Entri      :
Teks      : Nazihah Zulkifli
Gambar : Carian google


Pemikiran kreatif dan imaginasi kanak-kanak disuburkan melalui permainan kerana persekitarannya bebas daripada risiko. Ia juga membantu kanak-kanak mengasah keupayaan menyelesaikan masalah.
 

'