Wednesday, 11 May 2016

Jodoh Kita
“Allah akan berikan untuk kita jodoh yang terbaik, pada masa yang terbaik. Insya-Allah.”                                                                                          ~ Hafiz Hamidun 

“Jodoh berdua. Ia kekuatan buat hati yang percaya pada janji Tuhan..”
                                                                                        ~ Rahmah Mokhtar

Jodoh itu pasti ada di sana, namun tersembunyi. Jadi ia
menuntut kita mencarinya dengan sabar, berhati-hati, penuh kasih sayang dan yang penting percaya. Jodoh hadir tanpa dipaksa, jodoh perlu diterima dengan rela. Jika jodoh hadir dengan paksaan, lantainya mungkin akan rapuh, dindingnya mungkin akan lusuh. Jika jodoh diterima dengan paksa, tiangnya mungkin akan patah, atapnya mungkin akan rebah. Walaubagaimanapun, semua itu ketentuan Yang Maha Mengetahui. Kita siap menerima dan mencari hikmahnya.

Bermain kata-kata dengan istilah Jodoh tidaklah semudah menempuhinya. Apabila jodoh itu dipertemu dan disatukan, seluruh hidup ialah komitmen, seluruh usia ialah cinta, seluruh hayat adalah amanah.

Jodoh itu amanah, apa yang penting, kita teruskan hidup dengan lebih mengenal diri sendiri, lebih menjadi diri sendiri, dan dalam masa yang sama menjadikan pasangan kita itu sebagai inspirasi, pemberi rangsangan hidup, ibu, bapa dan kawan yang terbaik.

Terimalah, Jodoh Berdua.


No comments:

Post a comment

 

'