Monday, 23 May 2016

Kenali 8 Jenis Bakat Anak Kita

Assalamualaikum semua pembaca, sahabat hebat. Apa khabar? Selamat hari Isnin permulaan minggu. Semoga semuanya bersemangat untuk memulakan minggu yang baru dengan semangat yang baru. InshaAllah =)

Ok hari ni saya nak kongsikan sedikit nota berkenaan 8 jenis bakat anak kita menurut buku Multiple Intelligence, tulisan Howard Gardner.  

Kenapa kita perlu tahu bakat anak-anak kita? Ok sebagai ibu dan bapa menjadi tanggungjawab kita untuk kenal anak masing-masingkan? Kita  adalah guru pertama anak-anak tersayang. Tak kan kita nak serahkan 100% hanya pada guru untuk ajar anak kita. Guru mungkin boleh ajar yang asas untuk general atau secara umum untuk semua pelajar tanpa mengira bakat anak-anak, yang selebihnya ibu bapa yang perlu kenal pasti bakat dan kecenderungan aktiviti dan minat anak. Ok?

Tak sabarnya tunggu jurnal si cilik saya sampai. Yeay! =)

Anda boleh juga dapatkan penulisan mengenai 8 jenis bakat anak di dalam Jurnal Si Cilik. (Boleh dapatkan daripada saya untuk tempahan Jurnal Si Cilik klik sini)

Ok di dalam buku ini menerangkan bakat yang ada dalam diri anak kita boleh jadi lebih daripada 1 atau 2 daripada 8 jenis bakat. Lihat di mana kekuatan mereka, daripada situ kita sebagai ibu dan bapa perlu gilap dan kembangkan.

Sebagai ibu bapa, berikut adalah cadangan yang boleh dikongsikan :
1. Kenal pasti bakat anak-anak ke arah mana.
2. Catat kecenderungan aktiviti dan minat mereka dan buat analisa.
3. Kembangkan bakat mereka dengan memberi pendedahan kepada sesuatu aktiviti berkaitan mengikut cadangan keperluan seperti di dalam nota.
4. Sekiranya kecenderungan mereka bertukar, ulang 1 hingga 3.Jom kenali bakat anak-anak kita =)

Semoga bermanfaat!

Nak order boleh whatsApp saya tau di nombor 0173552065

Ok jumpa lagi di entri seterusnya! =)

No comments:

Post a comment

 

'