Saturday, 31 December 2016

Selamat Tahun Baru 2016


Salam sayang,
Ummi Nazihah

Semangat Tahun Baru 2017

Assalamualaikum semua. Tengah buat apa tu? Lagi berapa jam je kita dah nak masuk tahun baru ni. Anda buat apa hari terakhir tahun 2016?

Saya buat kerja sambil baca buku Puan Dila Mubarak. Bagi semangat sikit nak masuk tahun baru kan.

Hari ni 'me time' saya, Umar ikut abi (suami saya) pergi jalan. Quality time untuk mereka berdua la. Quality time untuk saya juga berehat dan memanjakan diri. Encik suami mula mengambil alih untuk lebih rapat dengan Umar, best friend gitu =)

Ye la tak lama lagi Umar dah nak dapat adik kan. Jadi untuk elak culture shock untuk dia menerima kehadiran orang baru dalam hidup dia. Abi lah insan yang paling sesuai untuk ada bersama Umar temani dia bila saya melahirkan dan berpantang nanti. Tumpuan saya kepada Umar dah tak boleh 100% macam sekarang. So Encik Suami yang perlu memainkan peranan. Terima kasih Encik Suami. Love u!

Ok memandangkan esok tahun baru, saya tertarik untuk berkongsi gambar kat bawah ni =)

1 tahun kita ada 365 peluang.

Jadi jangan putus asa dan teruskan berusaha. Satu peluang terlepas, kita usahakan lagi. 

Kita sentiasa ada peluang, yang penting never give up =)

Ok saya nak ambil kesempatan ni nak ucapkan selamat tahun baru untuk semua bloggers yang sudi singgah blog saya walau di mana anda berada.

Semoga kita menjadi insan lebih hebat dan berjaya di dunia dan akhirat inshaAllah aamiin.

Opps sebelum tu, dalam 365 peluang tu... Jangan lupa peluang untuk memulakan simpanan emas ye. Tak banyak pun tak apa. Mulakan 1 gram 1 bulan bersamaan dengan anggaran tabungan RM6 / hari.

Nak mula simpan emas, jangan lupa hubungi saya sebagai introducer anda ye hihihi...

Jumpa lagi di lain entri inshaAllah.

Salam sayang,

Ummi Nazihah
Authorised Public Gold Dealer
PG044627  

Idea hias ruang conteng anak

Teks      : Nazihah Zulkifli
Gambar : Google / Pinterest

Assalamualaikum. Nak tanya sikit ni. Rumah anda ada kesan contengan anak-anak tak kat dinding? Haaa... Umar pun pernah conteng dinding dan pintu bilik. Conteng dengan pen marker merah lagi.

Tapi umminya maintain cool ok. Ummi memang cuba maintain cool dengan Umar, sebab ummi nak Umar membesar dengan suasana yang positif. Screaming free parenting gitu approachnya. Semoga istiqamah la wahai ummi.

Ok sebenarnya bukan apa, ummi tak marah sebab bila anak-anak menconteng mereka sebenarnya sedang mengasah bakat dan juga kreativiti. Kanak-kanak usia dua hingga tiga tahun memang suka menconteng. Pantang jumpa pen, pensel, pensel warna, mula la dia nak menulis dan melukis.

Kita sebagai ibu yang bijak jangan la pula pergi sergah atau halang anak-anak menconteng ye. Sebaliknya kita galakkan anak-anak menconteng atas white / black board wallpaper.

White / black board wallpaper ni boleh ditampal kat mana-mana permukaan yang rata. Jadi anda boleh la tampal kat tempat yang mereka suka conteng.

Jadikan sudut atau ruang khas untuk mereka berimaginasi dan mengasah bakat, mana tahu rupanya anak kita ni bakal pelukis terkenal. Haaa... rezeki tu.

Anda pun tak perlu la nak susah-susah sental dinding. Anak-anak boleh mengasah bakat kat white / black board wallpaper ni. Lepas dah siap anda boleh la simpan hasil lukisan mereka tu untuk dijadikan kenangan. 

Teringat pula masa kami kecil dulu, mak saya memang sediakan fail khas untuk simpan hasil lukisan kami. Ye la, satu hari nanti kita mesti akan rindukan momen ni kan.

Anak tak selamanya kecil. Semuanya akan menjadi kenangan terindah suatu hari nanti. Jadi hargailah momen ini.

Ok, jom jamu mata dulu. Mana tahu boleh dapat idea untuk hias nanti. 


















Ok, sehingga berjumpa lagi di lain entri ye.

Salam sayang,
Ummi Nazihah



AURA EMAS vs DUIT

Assalamualaikum semua. Selamat berhujung minggu dengan keluarga tersayang. Hari ni merupakan hari terakhir dalam tahun 2016, esok kita dah masuk tahun baru, so macam mana rancangan untuk tahun 2017? Dah mula merancang?

Ok antara rancangan saya untuk tahun 2017, saya nak mula menyimpan emas semula inshaAllah. InshaAllah sedikit wang pendapatan sekurang-kurangnya 10% saya akan peruntukkan untuk emas. InshaAllah semoga dipermudahkan.


Jadi hari ni saya nak kongsikan kenapa kita perlu mula buat simpanan dalam bentuk emas bukan wang fiat. Berikut merupakan antara sebab mengapa kita kena simpan emas. 

Jom baca =)

1) Emas boleh mengelak kebocoran wang

Seperti yang kita tahu apabila wang disimpan dalam bentuk tunai ianya mudah untuk dibelanjakan walaupun untuk barang yang kurang perlu. Betul tak? Pernah alami? Hihihi. Betulkan, bila ada je wang atau duit lebih kita mesti fikir, nak beli apa ye? Ada je benda yang nak di beli kan? Lagi-lagi kita yang perempuan ni. Barang sendiri la, barang anak la. Macam-macam =) 

Tapi apabila kita tukar wang dalam bentuk emas, fikiran kita lebih cenderung untuk simpan emas tersebut. Ini secara tak langsung keinginan kita untuk berbelanja dapat dihadkan. Betul tau. Kalau tak percaya, anda boleh cuba. Lepas dah cuba akan ketagih nak beli pula lagi. Kumpul dan terus kumpul.  


2)Emas Untung disimpan untuk jangka panjang

Emas jika disimpan lebih lama maka lebih baik kerana nilai emas ni naik dalam jangka panjang. Saya mula beli emas tahun 2014, alhamdulillah memang harga emas sekarang lebih tinggi daripada masa saya beli dulu. 

Saya ulang, emas ni untuk simpanan jangka masa panjang tau. Bukan dalam jangka masa pendek. Jadi kalau anda nak kaya cepat, hari ni beli esok nak kaya, jangan beli emas. 

Nanti anda kecewa pula, sebab kemungkinan anda rugi tu ada. Sebab harga emas boleh jatuh. Tapi tak banyak la. Akan naik semula nanti. Yang penting emas ni untuk simpanan yang dilupakan.  Biar la beberapa tahun dulu, biar harga emas tu naik. Waktu tu baru anda akan tersenyum lebar. Hihihi. 


3)Emas boleh dijadikan pusingan modal

Selain itu emas juga boleh dijadikan pusingan modal. Macam mana tu? Ok. Contohnya untuk kegunaan perniagaan, jika anda perlukan tunai boleh dapatkan pinjaman di pajak gadai islam ataupun arrahnu dengan mencagarkan emas yang dimiliki. Bila anda dah ada tunai anda boleh tebus semula apabila sudah beroleh keuntungan melalui perniagaan.

Haaa.. best kan? Apa lagi. Jom la mula simpan duit kita tukar kepada emas. Ok sampai sini dulu ye. InshaAllah nanti saya kongsikan lagi info-info mengenai emas. 

Semoga berjumpa lagi di entri seterusnya. 

Salam sayang, 

Nazihah Zulkifli a.k.a Ummi Nazihah 
Authorised Public Gold Dealer PG044627
018 467 3225

Emas simpanan pendidikan anak-anak

Tahukah anda orang cina simpan emas untuk pendidikan anak-anak?

Kenapa mereka simpan emas?

Sebab mereka faham apa itu inflasi, kejatuhan nilai duit kertas dan kelemahan sistem matawang ciptaan manusia.


Sumber : Buku Zero Hutang muka surat 41 (gambar)

Nak tahu lagi pasal emas? Nanti saya kongsikan ya =)

Salam sayang, 

Nazihah Zulkifli a.k.a Ummi Nazihah 
Authorised Public Gold Dealer PG044627
018 467 3225

Friday, 30 December 2016

Bengkel Mudahnya WAHM Online (Bahagian 3)

Alhamdulillah ni antara gambar semasa bengkel dijalankan. Seronok pula bila teringatkan kenangan semasa hadiri bengkel. Bersemangat betul masa tu =)

Puan Khairunnisa ialah antara ibu yang telah berjaya membina kerjaya dari rumah secara atas talian. Sangat 'inspired' dengan kejayaan beliau!

Walaupun kerjaya saya yang dahulu agak sukar untuk dilakukan secara online. Tapi inshaAllah bidangnya luas. InshaAllah saya akan usahakan suatu hari nanti =)

Selain itu, semasa di bengkel saya juga berpeluang berjumpa dengan kawan-kawan baru. Ada di antara mereka yang bekerja sebagai doktor perubatan, jurutera, arkitek, peguam, pelajar PHD dan macam-macam bidang lagi. Semuanya mempunyai hasrat yang sama iaitu kembali bekerja dari rumah. 

InshaAllah semoga dipermudahkan yang penting rajin mencari ilmu, jangan putus asa dan sentiasa berdoa semoga Allah SWT tunjukkan dan permudahkan jalan. 

Bak kata Puan Khairunnisa, "Utamakan yang utama kelak Allah SWT pasti permudahkan urusan kita yang lain pula".
















Man Jadda Wa Jadda..

''Barangsiapa yang bersungguh-sungguh maka dia akan berhasil, Insya Allah!"


Salam sayang,
Ummi Nazihah

Bengkel Mudahnya WAHM Online (Bahagian 2)

Assalamualaikum semua. Memandangkan lagi beberapa hari je kita dah  nak masuk tahun baru kan. Macam mana dengan wishlist tahun 2016 anda? Tercapai? Atau kena carry forward lagi ke tahun baru?

Alhamdulillah. Wishlist saya untuk tahun 2016 ada yang tercapai, ada yang belum tercapai. Sejak hamilkan anak yang kedua, bermula dengan alahan sehingga sekarang, saya pun tak boleh nak 'full throttle'. Sebab Umar perlukan perhatian saya dan saya pun perlu jaga kesihatan. Saya nak luangkan masa lebih dengan Umar sebelum hadirnya adik Umar. 

Jadi hari ni hari mengimbas kenangan bengkel yang saya hadiri hampir setahun yang lalu. 



Alhamdulillah semasa di bengkel, Pn Khairunnisa telah banyak berkongsi dengan kami kisah suka dan duka, cabaran semasa mula bergelar WAHM. 





Saya akui, saya sendiri pernah bekerja dengan gaji yang agak besar dan dah ditahap gaji yang stabil. Memilih untuk bekerja sendiri bukan perkara yang mudah. Seperti yang kita tahu, bila bekerja sendiri, tak ada lagi gaji masuk ke akaun bank setiap 25 hari bulan. 

Segalanya perlu diusahakan sendiri. Kalau rajin, dapat lah duit lebih. Rezeki Allah SWT yang tentukan. Kena banyak berdoa dan bergantung sepenuhnya kepada yang memberi rezeki iaitu Allah SWT.

Tapi saya sarankan jika anda ada impian untuk behenti kerja. Mulalah membina pendapatan sampingan dahulu. Kalau tidak, boleh mati kutu juga awal-awal kalau tiada sumber pendapatan yang masuk. Ok nanti saya kongsikan lagi tips-tips untuk bergelar WAHM ye.

Ok ini antara perkongsian semasa kami hadiri bengkel. Puan Khairunisa telah berkongsi dengan kami mengenai;

1. Pendedahan langkah demi langkah  bekerja dari rumah 100% di atas talian (online)

2. Membantu mencari fokus bidang pekerjaan yang boleh dilakukan dari rumah 
    mengikut individu.

3. Masih boleh melakukan pekerjaan yang sama seperti dengan "Majikan 
    Dahulu" atau seperti kelulusan yang diperolehi walaupun daripada rumah.

4. Perkongsian teknik perancangan kerja dari rumah.

5. Memberikan motivasi dan matlamat kenapa perlu bekerja dari rumah.

InshaAllah jika berkesempatan, saya akan ulas dengan lebih lanjut. Sehingga berjumpa lagi di entri seterusnya.

Salam sayang,
Ummi Nazihah






Thursday, 29 December 2016

Bengkel Mudahnya W.A.H.M Online (Bahagian 1)

Alhamdulillah. Mengimbas kenangan sebelum saya bergelar WAHM. Ini antara bengkel yang pertama saya sertai sebelum bergelar WAHM. Alhamdulillah ketika menghadiri bengkel ini saya telahpun 'tender' dan memulakan bisnes online. Saya telah memulakan bisnes online sejak masih kerja lagi. 

Saya memulakan bisnes online untuk persediaan jika saya akan berhenti kerja. Alhamdulillah, suami saya banyak membantu dan sentiasa memberikan semangat dan juga sokongan.



InshaAllah saya akan sambung lagi mengenai post ini bila berkesempatan.

Jumpa lagi di lain entri. 

Salam sayang,
Ummi Nazihah 

Buku Mama Dil

Assalamualaikum semua sahabat. Alhamdulillah hari ni lewat sikit update blog. Sahabat semua apa khabar? Sihat? Semoga sentiasa sihat hendaknya. Lagi berapa hari je kita dah nak masuk tahun baru kan? Jadi kenalah bersemangat kan? Walau apapun cabaran yang mendatang, kita kenalah berusaha sehabis baik inshaAllah.

Ok nak memulakan tahun baru ni, saya ambil 'feel' dan semangat baru sikit. Saya pun belilah sesuatu yang boleh sedikit sebanyak bagi semangat kat saya =) (Hihihi)

Ok semalam bayar alhamdulillah dah sampai hari ni. Nak tau apa yang saya beli? Jom 'scroll' ke bawah =)









Yeay! Buku Mama Dil dah sampai. Tqvm Mama Dil bagi beg dan juga tuala. Buku ni baru berapa hari je dilancarkan. Jadi saya ambil peluang nak dapatkan juga untuk naskah peribadi.

Anda semua kenal siapa Puan Dila Mubarak ni? Dia merupakan pengasas produk Mama Dil. Seorang yang telah berjaya. Daripada hanya seorang suri rumah biasa-biasa beliau berjaya menjadi seorang usahawan yang berjaya. Alhamdulillah sangat 'inspired' dengan kejayaan beliau.

Kalau anda nak tahu lebih lanjut mengenai kejayaan beliau. Bolehlah ikuti Fb beliau atau dapatkan buku Mama Dil.

Ok, tak sabar nak baca dah ni. Semoga kita semua terinspirasi dengan kejayaan insan-insan yang telah berjaya. Bak pesanan Puan Dila di buku yang eksklusif ditandatanganinya' "Never Give Up Allah Sentiasa Ada!". InshaAllah semua boleh berjaya kalau kita berusaha dan tidak berputus asa.

Ok sampai sini dulu, jumpa lagi di lain entri inshaAllah =)

Salam sayang,
Ummi Nazihah 

Wednesday, 28 December 2016

SIMPAN & LUPA

Teks      : Nazihah Zulkifli
Gambar : Google / Internet


Alhamdulillah hari ni viral di FB gambar tabungan seorang individu ni. Beliau menabung si hijau (RM5), si biru (RM1) dan juga duit syiling. Setiap orang ada cara tersendiri nak disiplinkan diri menyimpan duit. Saya dulu pun masa kerja rajin menabung RM20 (si oren) dan RM5 (si hijau).



Untuk disiplinkan diri, saya akan kenakan denda jika saya menggunakan dua duit tersebut dengan membayar 2 kali ganda nilai duit tersebut. 

Sekarang saya masih juga amalkan disiplin yang sama yang penting menabung perlu diteruskan. Betul tak?




Tapi dulu, saya tak tunggu sampai setahun untuk simpan dalam bank. Saya akan masukkan setiap bulan dalam ASB atau tukar kepada belian emas. 

Kenapa saya tak tunggu setahun?


Seperti yang kita tau bila cukup setahun, nilainya dah makin merosot. Jadi lebih baik bila cukup je sebulan, tukar je duit tu dalam bentuk emas.

Sekarang kalau kita simpan RM6 sehari, sebulan kita dah boleh dapat 1 gram emas.

Kenapa emas? InshaAllah nanti saya kongsikan lagi ya =)

Salam sayang,
Ummi Nazihah
Dealer Public Gold

Buku 'Zero Hutang' eksklusif

Assalamualaikum semua. Ok ni update daripada post yang sebelum ini. Buku 'Zero Hutang' saya yang ditandatangani khas oleh penulis iaitu Tuan Mohd Zulkifli Shafie.





Alhamdulillah dah habis baca buku ni dan dalam proses aplikasi apa yang dikongsikan oleh penulis. Bak kata penulis 'bukan mudah tapi tak mustahil!'. Dengan strategi yanng betul, tidak mustahil kita boleh keluar daripada cengkaman hutang.

Antara perkongsian dalam buku ini ialah,

1. Mengurus simpanan
2. Motivasi kewangan
3. Pengurusan hutang
4. Strategi kekayaan

Untuk tau lebih details, boleh la dapatkan buku ni daripada penulis.

Ok sampai sini dulu, jumpa lagi di lain entri inshaAllah.

Salam sayang,
Ummi Nazihah


Seminar Emas PG

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Alhamdulillah baru berkesempatan menulis di blog setelah 3 hari bercuti bersama keluarga.

Alhamdulillah saya berkesempatan mengikuti seminar emas Public Gold pada hari Sabtu yang lepas. Kursus ini telah diadakan di Sahabat Mumtaz Training & Consultancy pada 24 Disember 2016 (Sabtu) pukul 10.30 pg - 12.30 tengah hari.

Tiada yuran yang dikenakan kerana seminar ini percuma untuk semua yang nak belajar cara memanfaatkan emas dalam membina kekayaan. Saya tak melepaskan peluang untuk menghadiri seminar ini kerana saya juga merupakan seorang dealer Public Gold tapi belum pernah menghadiri mana-mana seminar sebelum ni, kerana komitmen kerja suatu masa dulu dan juga anak yang masih kecil (fully breastfeed) agak mencabar untuk ditinggalkan dalam jangka masa yang lama (sebenarnya diri sendiri yang tak sanggup tinggal anak kecil).


Alhamdulillah banyak ilmu yang kami perolehi semasa seminar. InshaAllah jika berkesempatan saya akan hadiri lagi seminar pada masa akan datang untuk tambah ilmu tentang emas. Nanti bolehlah saya tulis entri-entri yang bermanfaat mengenai ilmu emas. Doakan ye =)


Kalau anda nak tahu Tuan Mohd Zulkifli Shafie ni terkenal tau melalui perkongsian beliau tentang ilmu emas dan kewangan. Beliau ada terbitkan buku yang bertajuk 'Zero Hutang' sebelum ni. 



Saya dah memiliki buku ni dan alhamdulillah dah habis baca pun. Jadi saya pun ambil peluang untuk dapatkan tandatangan eksklusif daripada penulis =)

Ok nanti saya upload gambar yang telah ditandatangani beliau ye. InshaAllah.

Ok sampai sini dulu, jumpa lagi di lain entri ye.

Salam sayang,
Ummi Nazihah
 

'