Sunday, 1 January 2017

ANTARA KRISIS YANG BERLAKU TAHUN 2016

Assalamualaikum semua. Selamat petang dan selamat tahun baru. Alhamdulillah hari pertama di tahun 2017. Ramai pakar ekonomi meramalkan tahun 2017 akan menjadi tahun yang mencabar untuk kita semua. Bukan saya kata tau, tapi pakar ekonomi yang kata. 

Semalam pun harga minyak naik kan?Jadi apa persiapan yang kita buat untuk hadapi tahun 2017? Macam mana rancangan perbelanjaan kita? Kewangan kita?

Ok jom kita imbas di antara krisi yang berlaku dalam tahun 2016. Antaranya krisis bank run di Greece, lepas tu matawang India Rupee jatuh teruk dan di Venezuela pula, negara itu hilang nilai matawang 100 Bolivar sekelip mata.

Semua berlaku tahun ini 2016. Jadi kita macam mana? Persiapan kita kalau benda yang sama terjadi? 

Di antara langkah berjaga-jaga adalah dengan mengalih sebahagian matawang kita kepada emas. InshaAllah selamat. Jom kita sama-sama berusaha menabung RM6 sehari. InshaAllah kalau konsisten kita mampu beli 1 gram emas sebulan. Setahun kita akan dapat 12 gram emas.Duit akan mengalami inflasi, tukar lah kepada emas, emas ialah kekayaan kita yang sebenar.

Jangan ambil mudah, jadikan pengajaran dengan apa yang berlaku. Matawang Ringgit Malaysia susut terus sekarang 1USD hampir RM4.50


Bertindaklah sekarang dengan mulakan simpan emas.
Jumpa lagi di lain entri inshaAllah.

Salam sayang,

Ummi Nazihah
Authorised Public Gold Dealer
PG044627 


No comments:

Post a comment

 

'