Pages

Tuesday, 27 March 2018

HALATUJU BISNES

Assalamualaikum semua. Hai uollss. Lama nya Kak Jiha tak update blog. Actually Kak Jiha baru je balik Bengkel eUsahawan last weekend. Alhamdulillah program tu macam refreshing program. Memang cover yang basic dan sesuai untuk beginner.

So, lepas attend kursus tu kita sebagai usahawan memang kena fikir juga kemana kita nak bawa bisnes kita ni. Apakah halatuju bisnes kita? Apakah planning bisnes kita untuk tahun 2018 ni. Kannn?


Ni semua soalan-soalan "wake up call" untuk bisnes kite semua. Kalau belum fikir, boleh la ambil masa sikit untuk duduk sekejap berfikir sejenak. Kalau yang dah siap tu (sini mesti ramai otai bisnes kannn). Tahniah diucapkan.

Ini ada sedikit nota sebelum tidur untuk dibawa masuk ke dalam mimpi uollsss semua malam ni. Hihihi :)

1. Usahawan wajar tahu STRATEGI BISNES. Tahu ke mana arah tuju perniagaan. 

2. Apabila tidak tahu arah tuju, usahawan akan cuba apa sahaja yang belum tentu untuk mengukuhkan perniagaan.

3. Apabila asyik cuba itu dan ini, lari ke sana ke mari, masuk seminar setiap minggu, bagaimana usahawan mahu memimpin orang lain dalam perniagaan mereka. 

4. Tentukan halatuju perniagaan terlebih dahulu.

5. Lepas itu kayuh dan dayung lah. Dayung sampai ke seberang.


Haaa ni antara perkongsian STRATEGI BISNES daripada Dato Roslan. Semoga bermanfaat untuk semua.

Lots of luv,
Kak Jiha 

KONSISTEN

Anthony robbin pernah tulis dalam buku dia, "Jika seseorang ingin meraih kejayaan yang besar, dia mampu melakukan tindakan-tindakan yang konsisten. Bukan tindakan sesaat yang mampu mengubah hidup kita tetapi tindakan-tindakan yang konsistenlah yang akhirnya mengubah hidup kita.

Jadi jom semua, KONSISTEN !

Saturday, 24 March 2018

Kelas eUsahawan, Cyberjaya

Assalamualaikum. Hai uoolllss. 

Tengah buat apa tu? Selamat berhujung minggu.

Haaa hari ni Kak Jiha pergi menuntut ilmu. Alhamdulillahhh ber ME-TIME gittuh. Thanks to En Hubby jagakan anak-anak. Lefff u. Heeee.😘

Fuhhh dugaan betul gi menuntut ilmu kali ni. Mana tak nye uollssss, aircond tadek awaaaa. Bermandi peluh la kitorang kat sini. 


Tapi. Tapi. Tapi...

Kerana ilmu yang tak ternilai lagi FREE ni.

Haaa Kak Jiha ulang, BENGKEL ni FREE hokay. So tak kesah la berpanas ke bermandi peluh ku redahi jugak. Nasibbbbb la ada pepium De'Xandra #CHALEUR teman setia. Sentiasa ada menemani untuk sentiasa wangi. Haaaa gittewww.😍




Ehhh uolls yang berminat nak join BENGKEL eUsahawan MDEC ni jangan lupa daftar kelas online kat link ni hokay bit.ly/SalwaEU2018

Next class 31 Mac 2018 di Cyberjaya. Daftar cepat tau. Untuk 40 peserta terawal saje. Banyak manfaat join kelas ni. InshaAllah berbaloi-baloi.

Lefff,
Kak Jiha
Cyberjaya

Thursday, 22 March 2018

Bisnes 6 angka sebulan melalui #Instagram - Puan Diena Wong

Alhamdulillah semalam buku ni sampai. Semalam jugak berjaya habiskan bacaan. Buku yang ditulis ringkas so memang cepat je habis baca.



Pas anak-anak tido je. Cecepat ber ME-TIME dengan buku ni. Itu je la masa yang ada untuk kerja-kerja yang perlukan fokus lebih. Cabaran sungguh nak baca buku apalagi nak dengar video-video kelas online.

Fuhhhh memacam cabaran dengan anak kecik ni 


So mak mak kena la korban masa sikit.

Alhamdulillah best baca buku ni. Best sebab Puan Diena Wong share pahit manis dunia bisnes. Halangan dan cabaran dunia bisnes. Naik turun dunia bisnes. Sepak terajang dunia bisnes. Pengorbanan dalam bisnes.

Bisnes buka promote sehari dua terus dapat customer. Bisnes bukan promote sehari dua, goyang kaki tunggu order menimbum. Bukan bukan bukan. Pendek kate bukan senang nak senang. Kalau senang semua orang dah jutawan dikkk 


Semoga kite semua terus berusaha, kipidap and dongibab 


 

'